söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Boxar med sömnapnékit kapar väntetid

Publicerad: 16 februari 2022, 12:55

Aleris har enligt affärsområdeschef Mikael Lindh minskat väntetiden för att få en sömnutredning från cirka ett år till två veckor. Nu tar bolaget de automatiserade vårdprocesserna ett steg vidare och börjar med leveransboxar likt Instabox där patienter kan hämta och returnera sömnapnékit under dygnets alla timmar. Foto: Aleris, Magnus Glans/Svartpunkt AB

Sedan ett par veckor tillbaka har Aleris placerat ut leveransboxar där patienter själva kan hämta och lämna tillbaka mätutrustning för nattlig andningsregistrering – utan att ha besökt en sömnapnémottagning.

Ämnen i artikeln:

SömnapnéAlerisRegion StockholmSömnstörningarPrivat sjukvård

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Kitet som kan hämtas i boxarna används vid utredning och behandling av sömnapné. I dagsläget finns de utomhus utanför sömnapnémottagningen på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholms innerstad. Förhoppningen är dock att leveransboxarna på sikt ska finnas på fler ställen i landet.

Läs också: Ojämlik vård för personer med sömnapné 

– Utrustningen kan man hämta och lämna när som helst på dygnet, även utanför sjukhusets öppettider. Man behöver aldrig gå in eller träffa någon, säger Mikael Lindh, affärsområdeschef Aleris kardiologi, sömnapné och klinisk fysiologi.

Han jämför upplägget med Instabox där nätshoppare kan hämta och returnera beställda varor ur skåp på stan. För att hämta och lämna ett sömnapnékit i Aleris boxar legitimerar sig patienten via mobilt bank-id.

– Vi kan lägga mer tid på de patienter som verkligen behöver komma hit fysiskt eller av något skäl behöver en instruktion av en människa hur man klistrar på den här utrustningen. En stor andel av våra patienter kan titta på en filminstruktion och hantera det här på egen hand, säger Mikael Lindh.

Aleris har enligt avtal hand om Region Stockholms alla sömnapépatieter. När patienter får en remiss för utredning kontaktar de Aleris via en digital plattform och bokar dag för att hämta upp mätutrustning som de ska sova med en natt. Sedan lämnas utrustningen tillbaka i en annan låda utanför Sabbatsbergs sjukhus. Fem dagar senare är datan analyserad och patienten får svar. 

– I dagsläget har vi en annan låda för retur, men tanken är att det ska bli samma låda. Du behöver inte komma in innanför dörrarna för att hämta, lämna eller betala något, säger Mikael Lindh.

Sedan tidigare kan patienter hämta och lämna utrustning efter besök på sömnapnémottagningar. Det, och mer automatiserade vårdprocesser, har gjort att Aleris på 18 månader minskat väntetiden för att få en sömnutredning från cirka ett år till två veckor. 

– Det har minskat drastiskt. Det finns ett stort värde för patienterna att snabbt få svar. Många av dem har inte sömnapné efter den här utredningen och då kan man gå vidare på andra sätt för att hantera symtomen. Och för dem som har sömnapné är det viktigt att snabbt få besked eftersom det kan påverka hjärta-kärl, säger Mikael Lindh.

Så här funkar det

Leveransboxarna tillhandahålls av bolaget iBoxen. Boxarna står utomhus och är tillgängliga dygnet runt för patienterna.

Patienten får en digital nyckel via en app eller sms när mätutrustning kan hämtas. Via appen identifierar sig patienten med mobilt bank-id och öppnar boxens lucka.

Källa: Aleris

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev