Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Brännande teknik testas vid astma

Publicerad: 5 mars 2015, 06:00

Foto: Thinkstock

Att värmebehandla luftrören är en ny möjlig behandlingsform vid svår astma. Skånes universitetssjukhus i Lund räknar med att metoden ska finnas i rutinsjukvård redan i år.


Skånes universitetssjukhus blir snart först i landet med att använda metoden endobronkiell termoplastik vid astma.

I ett första steg ska fem patienter med svårkontrollerad sjukdom behandlas – den första redan om några veckor.

Leif Bjermer, professor och överläkare vid lung- och allergimottagningen i Lund, som räknar med att ha metoden i rutinsjukvård innan årets slut, är entusiastisk.

– Den blir ett viktigt tillskott i behandlings­arsenalen för svårkontrollerad astma. Behandlingen gör inte att patienten blir av med sin astma, men sjukdomen kan flytta ned på en helt ny nivå, och bli betydligt mer lättkontrollerad, säger Leif Bjermer.

– Det här kommer inte att hjälpa alla. Men några patienter kommer alldeles säkert att tycka att behandlingen har förändrat deras liv, tillägger han.

När de fem första patienterna genomgått behandlingen ska det hela utvärderas.

Leif Bjermer anser att de som verkar vara mest lämpade för behandlingen är patienter med det som brukar kallas brittle asthma – patienter som har en uttalad känslighet i sina luftrör och lätt får astma­attacker.

Men hur behandlingen faktiskt verkar är fort­farande oklart. Det finns en hypotes om att upphettningen minskar muskelmassan i luftrören, vilket skulle göra dem mindre benägna att dra ihop sig.

– Men det är en för enkel förklaring till att patienter upplever en förbättring, säger Leif Bjermer.

De fem patienterna i Lund kommer att genomgå ett batteri av undersökningar före och efter behandling.

– Vi vill ta reda på mer om verkningsmekanismen, och vilka patienter som är bäst lämpade för behandlingen. Vi samarbetar med ett franskt centrum som har tagit prover på samma sätt som vi ska göra, säger Leif Bjermer.

– Prover som har analyserats tyder på att en hel del av strukturen i luftrören återgår till det normala efter behandlingen.

En snabb rundfrågning visar att fler inom professionen är positiva till metoden.

Barbro Dahlén, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, tycker dock att det är viktigt att skynda långsamt.

– Metoden är ofullständigt utredd och det är oklart vilka patienter med svår astma som kan ha nytta av behandlingen. Vi har landat i att vi ska införa metoden inom ramen för ett forskningsprojekt, men på ett mer organiserat sätt än att bara prova på några få patienter.

Karolinska universitetssjukhuset har ett multi­disciplinärt team för svår astma, men Barbro Dahlén konstaterar att nya behandlingsmöjligheter med till exempel termoplastik ställer krav på vassare karakteristik och uppföljning av patienterna.

– Om någon sedan ska behandlas med termoplastik eller inte måste man ställa i relation till att metoden är resurskrävande, och till att det sannolikt kommer ut nya biologiska läkemedel mot svår astma på marknaden framöver, säger Barbro Dahlén.

– Men en grov gissning är att vi behandlar den första patienten med termoplastik om något år, fortsätter hon.

Även på Norrlands universitetssjukhus i Umeå vill man börja med metoden, enligt Stefan Barath, medi­cinsk chef för lungsektionen.

– Men jag ser gärna att vi gör det här i ett gemensamt nationellt register och i samarbete med Svensk lungmedicinsk förening, vilket vi också har diskuterat tidigare, säger han.

Christer Janson är ordförande i faktagruppen för astmafrågor under arbetet med att ta fram nationella riktlinjer för vård vid astma och kol.

Även han är positiv till att metoden nu är på väg in i Sverige, även om han hade önskat att det funnits mer data om vilka patienter som är bäst lämpade för metoden.

– När man nu startar är det viktigt att man gör det med protokoll som gör det möjligt för oss att framöver identifiera vilka patienter som har bäst nytta av endobronkiell termoplastik.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev