Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

”Bristerna i allergivården skapar oro helt i onödan”

Publicerad: 3 juli 2015, 08:54

Det är hög tid för Socialstyrelsen att inleda arbetet och se till att nationella riktlinjer för allergivården tas fram, implementeras och kvalitetssäkras. Det skriver allergiförbund, forskare och yrkesförbund på DN debatt i dag.


Debattörerna kritiserar den pågående nedrustningen av allergivården inom landsting och kommuner. Problemet, skriver de, är att en stor del av sjukvården inte har tillräcklig kunskap eller resurser för att kunna hjälpa patienten att skilja mellan en allergi som är att betrakta som lindrig, jämfört med en allergi som kan vara potentiellt livshotande.

I stället för att utreda hur individs känslighetsgrad tar sjukvården det säkra före det osäkra och uppmanar alla allergiska patienter att undvika miljöer som kan utlösa reaktioner för personer med kraftig allergi, enligt debattörena. Detta medför stora kostnader för samhället och påverkar patientens livskvalitet i hög grad.

Trots att det utvecklats ny kunskap inom allergisjukdomarnas diagnostik och behandling så sprids inte dessa nya kunskaper nog inom vården och nya metoder för exempelvis allergivaccinationer tas inte i bruk. Många landsting saknar också specialistresurser för vuxna med svåra allergiproblem, varnar debattörerna.

Nu efterfrågar de en nationell satsning för att minska ohälsan bland astma- och allergisjuka. Ett sådant arbete pågår redan i två nordiska grannländer, enligt debattörerna: ”Vi ska inte vara sämre än Finland eller Norge.”

Faktaruta

Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och allergiförbundet,  Ulla Nyström Kronander, ordförande i Svenska föreningen för allergologi, SFFA, Magnus Wickman, professor Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet, Gunilla Hedlin, professor Centrum för allergi­forskning, Karolinska institutet, Anne Kihlström, med dr, ordförande i Barn­läkarföreningens sektion för barn- och ungdoms­allergologi, Ann-Britt Zakrisson, distriktssköterska, med dr, ordförande Astma-, allergi- och kol-sjuksköterskornas förening, ASTA. Universitetssjukvårdens Forskningscentrum (UFC), Region Örebro län, Inger Kull, docent och universitetslektor i omvårdnad med inriktning mot allergi, Karolinska institutet, Gunnar Lilja, docent, Sachsska barn- och ­ungdomssjukhuset.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev