Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Cancerstudie avbröts i förtid

Publicerad: 3 februari 2009, 10:03

En studie av läkemedlen Tarceva och Avastin har stoppats i förtid sedan det visade sig att läkemedlen tillsammans förlänger tiden innan sjukdomen förvärras hos patienter med avancerad lungcancer, jämfört med enbart Avastin.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I Atlas-studien undersöktes tillägg av läkemedlet Tarceva (erlotinib) till Avastin (bevacizumab) i underhållsbehandling av patienter med avancerade icke-småcellig lungcancer. Patienterna hade tidigare blivit behandlade med cytostatika i kombination med Avastin.

I dag, tisdag, meddelar läkemedelsföretaget Roche att studien stoppats i förtid sedan interimsdata visat att patienterna som lottats till att få tilläggbehandling med Tarceva hade signifikant bättre så kallad progressionsfri överlevnad jämfört med dem som fått tillägg med placebo.

Tarceva är i dag godkänt för behandling av patienter med lokalt avancerad eller metastaserad icke- småcellig lungcancer som har sviktat på minst en tidigare kemoterapibehandling, det vill säga patienter som har längre gången sjukdom än dem som ingick i Atlas-studien.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev