Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

CEPN:s yttrande om Macchiarini väntas

Publicerad: 30 oktober 2017, 06:59

Forskningsfusk eller inte. CEPN väntas komma med ett utlåtande under måndagen.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

I dag kommer ett utlåtande från CEPN om det förelåg forskningsfusk bakom artikeln i tidskriften The Lancet som skrevs av bland andra Paolo Macchiarini.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

I dag, måndag, väntas det utlåtande där Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) tar ställning till om det förelåg forskningsfusk (oredlighet) bakom den artikel som publicerades i tidskriften The Lancet och som skrevs av Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Artikeln, som ses som den mest centrala i den forskning Paolo Macchiarini utförde under sin tid i Sverige, skrevs utifrån den första transplantationen av en benmärgscellsbeströdd plaststrupe till en patient från Eritrea i juni 2011. Senare fick två patienter till en plaststrupe enligt samma metod på Karolinska universitetssjukhuset.

Som medförfattare till denna artikel finns bland andra Katarina Le Blanc, professor vid Karolinska institutet, som därefter fått sitt namn tillbakadraget från artikeln, tillsammans med tre andra forskare, däribland visseblåsaren Karl-Henrik Grinnemo.

Oavsett vad CEPN:s slutsats blir är det Karolinska institutet och dess rektor som i slutändan avgör om Paolo Macchiarini och hans kollegor kommer att fällas för oredlighet i forskning, det vill säga fusk, eller inte.

Relaterat material

Macchiarini-åklagarens experter anklagas för jäv

Macchiarini försvarar omstridda ingrepp

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev