Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

CPAP förlängde inte livet hos patienter med hjärtsvikt

Publicerad: 10 november 2005, 09:51

Trots att övertrycksbehandling med CPAP gav minskad förekomst av sömnapnéer, förbättrad nattlig syresättning och hjärtfunktion påverkades inte överlevnaden hos patienterna. Det visar en studie i tidskriften New England Journal of Medicine.


Forskare vid University of Toronto i Kanada, testade hypotesen om att övertrycksbehandling med CPAP kan påverka överlevnaden hos patienter med central sömnapné och hjärtsvikt. Central sömnapné uppkommer på grund av störningar av de centralnervösa impulser som styr andningen under sömnen.

I studien ingick 258 patienter, i genomsnitt 63 år gamla, med hjärtsvikt. De hade en ejektionsfraktion, ett mått på hjärtats tömningsförmåga, på 24,5 procent. När de sov hade de 40 episoder med apné och hypopné per timme i medeltal.  Hälften av deltagarna fick CPAP-behandling och hälften fick inte det. Deltagarna följdes i två år.

Uppföljningen visar bland annat att de som fick CPAP-behandling hade färre perioder med apné och hypopné, jämfört med dem som inte fick CPAP. De CPAP-behandlade hade även bättre nattlig syresättning, bättre ejektionsfraktion och de klarade att gå längre under en sexminutersperiod, jämfört med dem som inte behandlades med CPAP.

Forskarna fann dock inga skillnader mellan grupperna beträffande antal sjukhusinläggningar eller livskvalitet under perioden. Totalt sett påverkades inte heller förekomsten av dödsfall eller hjärttransplantationer bland deltagarna.

Forskarna konstaterar därmed att de inte hittar något stöd för att CPAP förlänger livet hos patienter med centrala sömnapnéer och hjärtsvikt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev