fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Dahlqvist glad efter beslutet

Publicerad: 17 januari 2008, 10:03

Annika Dahlqvist är mycket nöjd över Socialstyrelsens beslut.
– Det här är en världshändelse vad gäller folkhälsan, säger hon.


Socialstyrelsens beslut om att Annika Dahlqvists kostråd är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet var oväntat, säger hon själv.

– Jag har inte vågat hoppas på ett sådant beslut. I och med att de säger det här så erkänner de ju att de haft fel i 30 års tid, de har inte haft tillräckliga belägg för det de har sagt.

Annika Dahlqvist är mycket glad över beslutet.

– Det känns väldigt omvälvande och omtumlande. Jag kan inte tolka det här på något annat sätt än att det nu är godkänt att förespråka lågkolhydratkost även i etablissemanget, säger hon.

Annika Dahlqvist slutade sin anställning på Njurunda vårdcentral utanför Sundsvall sedan hon stoppats från att rekommendera en kost med mer fett och mindre kolhydrater till diabetiker. Hon har under fler års tid varit mycket aktiv i den stundtals hätska debatten kring kostråden.

– Jag tror inte att professorerna och dietisterna kommer att gå ut aktivt och informera om det nya läget, men de kommer kanske att bli tysta. Dietisterna blir tvungna att ändra sig, för nu måste vi ju kunna skriva remiss till dietister om att patienter ska informeras om lågkolhydratkost, säger hon.

Relaterat material

Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Dietister kritiserar Socialstyrelsens beslut

Socialstyrelsen: Vi kör inte över de svenska kostråden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev