Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

”Det här är inte acceptabelt”

Publicerad: 29 augusti 2012, 08:00

Att protokoll saknas är oacceptabelt men ingenting som påverkar förtroendet för Centrala etikprövningsnämnden, anser nämndens ordförande Johan Munck.


Först för ett par dagar sedan fick Centrala etikprövningsnämndens, CEPN:s, ordförande Johan Munck höra talas om att det var svårt att bringa reda i kansliets handläggning av tillsynsärenden. Men han har själv ingenting med dem att göra.

Att protokoll som är flera år gamla fortfarande inte justerats säger han sig inte heller känna till förrän Dagens Medicin berättar det. Trots att han är en av dem som just ska justera protokollen.

– Jag är ordförande i nämnden och har inte haft anledning att forska närmare i detta. Men det är inte acceptabelt att protokoll är ojusterade och att diariet i vissa ärenden inte skötts. Det är mycket tråkigt, detta, säger han.

I fjol fick Vetenskapsrådet dra tillbaka en utredning i ett uppmärksammat oredlighetsärende sedan det upptäckts att handlingar bakdaterats och att diarieföringen inte skötts korrekt.
Nu ska CEPN göra en ny utredning i samma ärende.

Kan samma sak hända även på CEPN?

– Det tror jag inte.

Finns det risk för att trovärdighet för CEPN påverkas av bristerna?

–Nej, det tycker jag inte. Men and­ra kanske har en annan uppfattning. Jag har inte känt till detta tidigare, så det är svårt för mig att uttala mig. Men vad jag förstår så är det inga viktiga ärenden som det här handlar om. Och protokollen i sig innehåller inte själva besluten.

När du nu har fått veta att det finns brister i kansliets handläggning, vilket ansvar har du då?

– Ja, vad tycker du att jag ska göra …? Jag får väl prata med dem förstås. Men det här är ändå inte världens viktigaste, men det ska naturligtvis ändå skötas korrekt.

Efter att Dagens Medicin talat med Johan Munck återkommer han med ett mejl där han, efter samtal med den tjänstlediga kanslichefen, tillbakavisar att efterdateringar gjorts i tillsynsärenden.

Relaterat material

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev