söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Diskussion om "lungålder" får patienterna att sluta röka

Publicerad: 13 mars 2008, 09:20

En enkel diskussion kring patientens lungkapacitet tycks dubbla chansen att han eller hon slutar att röka. Det visar en studie i British Medical Journal.


En studie som nyligen publicerades online på British Medical Journals hemsida beskriver ett enkelt trick som ökar chanserna att få en patient att sluta röka.

Tricket består av att läkaren berättar för patienten hur gamla deras lungor egentligen är – det vill säga hur gammal en frisk genomsnittlig icke-rökare är med en motsvarande lungkapacitet.

Gary Parkes, en allmänläkare i Hertfordshire i Storbritannien, och hans kollegor använde en spirometer för att testa lungkapaciteten hos 561 personer. Alla var inbitna rökare med en genomsnittlig ålder av 53 år.

Hälften av personerna slumpades att få resultatet av undersökningen förklarat i form av en enkel grafik som visade hur lungkapaciteten minskar med åldern och där personen ifråga enkelt kunde se hur ”gamla” deras egna lungor var vad gällde deras kapacitet.

Den andra hälften fick resultatet enbart som antalet liter luft de kunde andas ut under en sekund och fick sedan uppmaningen att återkomma om ett år för att kontrollera att det inte hade skett några dramatiska förändringar med lungfunktionen.

Alla deltagare uppmanades att sluta röka samt fick information om myndigheternas program för att förmå folk att sluta röka.

Ett år senare testade läkarna eventuell förekomst av kolmonoxid och nikotin i deltagarnas utandningsluft respektive saliv, två trovärdiga indikatorer för cigarettrökning.

Av dem som inte hade fått reda på deras ”lungålder” hade 6,4 procent slutat att röka medan motsvarande siffra bland dem som hade fått reda på ”lungåldern” var 13,6 procent, det vill säga mer än dubbelt så hög.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev