Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Djupandning hemma efter hjärtoperation gav ingen effekt

Publicerad: 15 mars 2013, 08:26

Lungkomplikationer är vanliga efter hjärtoperationer. Därför är andningsövningar viktiga efteråt. Men att fortsätta länge ger ingen effekt.


Redan en timme efter att en hjärt­opererad patient tas ur respiratorn är det dags att börja öva. Lungkapaciteten som försvagats i samband med operationen ska snabbt tränas upp igen med hjälp av djupandningsövningar. Det är en del av standardbehandlingen och ger effekt dagarna efter operation.

För att förlänga utandningen används en liten pipa som bromsar utandningen. Detta gör att syret stannar kvar lite längre i lungorna.

Sjukgymnasten Charlotte Urell har i sin doktorsavhandling undersökt om 30 djupa andetag varje timme, under två dagar efter operation är bättre än 10, vilket visade sig vara fallet. Fler än 30 övningar orkar dock patienterna inte med.

När patienterna sedan ska skrivas ut från sjukhuset kommer ofta frågan om de ska fortsätta att öva, eller inte.

– Där har svaren varit lite svävande eftersom vi inte har vetat säkert om övningarna kan vara till nytta under rehabiliteringen, berättar Charlotte Urell.

I materialet ingår 313 hjärtopererade patienter varav hälften fortsatte med övningarna i två månader och hälften slutade då de lämnade sjukhuset.

Efter två månader jämfördes bland annat lungvolymerna och livskvaliteten i de två grupperna.

– Det visade sig att det inte var någon skillnad mellan dem som övat och dem som inte gjort detta, berättar Charlotte Urell.

Tidigare, men mindre, studier har dock visat att övningarna kan ge bättre lungkapacitet.

– De olika resultaten föranleder oss att göra flera studier, säger Charlotte Urell.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev