Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

E-cigaretter kan orsaka sprängskador

Publicerad: 12 oktober 2016, 12:03

När litiumbatteriet i elektroniska e-cigaretter överhettas kan det explodera och bland annat ge svåra brännskador, enligt ett brev i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LungcancerKolLäkemedel

Att använda elektroniska cigaretter blir allt mer populärt, bland annat i Sverige. Men nu presenteras alltså nya fynd som visar att e-cigaretter kan sprängas – ett fenomen som blivit vanligare de senaste åren, skriver amerikanska läkare bakom brevet.

De beskriver olika skador hos 15 personer vars elektroniska cigaretter har exploderat. Patienterna behandlades på en klinik i Seattle, USA, mellan oktober 2015 och juni 2016.

En majoritet av patienterna, 80 procent, fick brännskador i bland annat ansiktet och på händerna. Nästan var tredje person drabbades av sprängskador som exempelvis gjorde att tänderna lossnade.

Skribenterna misstänker att fler sjukhus kommer att få in patienter med liknande skador eftersom användandet av elektroniska cigaretter ökar, både bland rökare och icke-rökare. I dagsläget är många av patienterna unga men troligtvis kommer olyckorna att börja drabba äldre i högre utsträckning, skriver läkarna.

De påpekar att det behövs en bättre reglering av elektroniska cigaretter. Läkarna vill också att designen görs om för att förbättra säkerheten.

Läs hela brevet här:

Elisha G Brownson med flera. Explosion injuries from E-cigarettes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 6 oktober. Doi: 10.1056/NEJMc1608478

Relaterat material

Nya fynd om e-cigaretter och rökstopp

Fler svenskar testar e-cigaretter

E-cigaretter kan vara farligare än man trott

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungcancerKolLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev