onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

E-cigaretter kan vara farligare än man trott

Publicerad: 21 januari 2015, 22:00

Foto: Thinkstock

Personer som använder elektroniska cigaretter kan under vissa förutsättningar få i sig mer cancerframkallande formaldehyd än man tidigare vetat, enligt ny forskning i tidskriften New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet redovisas i ett kortare brev i den senaste utgåvan av tidskriften. Det är kemisten David Peyton och hans kolleger vid Portland State University i USA som i laboratorieförsök har funnit en ”dold” fraktion av formaldehyd i röken från elektroniska cigaretter.

Men relevansen av fynden har ifrågasatts starkt av förespråkare av e-cigaretter.

Enligt studien kan den dolda formaldehyden uppkomma när ämnet reagerar med glycerol och propylenglykol i den rökliknande vattenånga som användaren andas in från e-cigaretten.

Formaldehyden bildar då så kallade hemiacetaler som är mer instabila molekyler och som senare kan avge formaldehyd i lungorna. Bildningen skedde dock bara när e-cigaretten var inställd på ett relativt högt volttal, 5 volt.

Under den förutsättningen kan intaget av formaldehyd därmed vara mycket större än intaget av formaldehyd från vanliga cigaretter, enligt forskarnas beräkningar.

– Det finns flera andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter. Men våra fynd visar att ingen kan betrakta e-cigaretter som helt ofarliga. Det tar flera år förrän man ser de skadliga effekterna av rökning så det kan ta tio år innan vi har motsvarande belägg för e-cigaretter, skriver David Peyton i ett mejl till Dagens Medicin.

Med utgångspunkt i vad som tidigare är känt för cancerriskerna med formaldehyd beräknar forskarna att en långvarig användning av e-cigaretter skulle kunna höja cancerrisken med 0,4 procentenheter under en livstid. Detta under antagande att inhalering av hemiacetalformerna av formaldehyd medför samma risker som inhalering av formaldehyd i gasform.

Nyhetsbyrån AP refererar en kemist knuten till American Cancer Society som säger sig vara ”tämligen övertygad” om att ämnena som forskarna undersökte bryts ner till formaldehyd i lungorna.

Studien är intressant, tycker Martin Burman, som är utredare på Läkemedelsverket.

– Det är känt sedan tidigare det kan finnas formaldehyd i e-cigarettröken. Resultaten visar vikten av att reglera produkterna och därmed låta dem genomgå ordentliga toxikologiska tester innan de får säljas, säger han.

Men studien har alltså fått kraftiga mothugg från förespråkare för e-cigaretter. Forskarnas metod representerar en onaturlig användning av e-cigaretter som skulle smaka illa. Det menar Gregory Conley, advokat för American Vaping Association, som uttalar sig i amerikanska medier.

I dag klassas inte e-cigaretter som läkemedel. Läkemedelsverket har dock drivit frågan om att de borde göra det.

Texten är uppdaterad fredag 23 januari, kl 10.50. Bland annat kommer information om att fynden bara gäller under vissa förutsättnig nu högre upp i texten.

Relaterat material

Tårgas, e-cigaretter, cyklar – och en ny vetenskaplig tidskrift

Fler förgiftade av e-cigg

E-cigaretter gav rökstopp i studie

Delade åsikter om elektronisk cigaretts effekter på hälsan

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev