Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Epigenetisk kartläggning ger frågor och svar

Publicerad: 19 februari 2015, 12:37

I Nature publicerades i går resultat från ett internationellt forskningssamarbete, The Roadmap Epigenomics Programme, där forskarna har undersökt effekter av epigenetiska förändringar av arvsmassan.


Alla celler i kroppen innehåller samma DNA, men använder olika delar för sin funktion. Regleringen sker bland annat genom epigenetiska mekanismer. Det innebär en kemisk förändring av arvsmassan, till exempel inbindning av en metylgrupp, som gör att informationen läses av på olika sätt i olika celler.

I den nya studien, som är en ytterligare förlängning av tidigare kartläggningar på människans arvsmassa, till exempel Encode projektet, har forskare studerat kopplingar mellan epigenetiska förändringar och olika sjukdomar. I förlängningen hoppas man kunna identifiera nya möjliga behandlingssätt.

I Uppsala har en forskargrupp, tillsammans med kollegor från England, USA och  Kanada, specifikt tittat på eventuella kopplingar till allergi och astma.

– Två saker var extra intressant. Dels att vi fann så många gener som var påverkade i form av ändrad aktivitet och dels att fynden var speciellt uttalade i den celltyp, eosinofila blodkroppar, som finns i den inflammerade slemhinnan hos astmatiker. Vi kunde också se att ovanligt många nya gener kopplade till astma kunde identifieras, säger Lars Rönnblom vid Uppsala Universitet och som varit en del av studien.

En konkret användning av resultaten är att man till exempel i förväg skulle kunna se om en patient blir hjälpt av antikroppsläkemedlet mepolizumab mot svår astma, som neutraliserar eosinofila blodkroppar. Läkemedlet är under godkännande och finns ännu inte på marknaden.

– Projektet visar att det inte bara är viktigt att titta på genvarianter, polymorfier, som är kopplade till sjukdom utan också att studera hur olika gener verkar vara reglerade vid olika sjukdomstillstånd, säger professor Lars Rönnblom.

De publicerade artiklarna inom projektet hittar du här:

Roadmap Epigenomics Consortium. Epigenomics: Roadmap for regulation. Nature, vol 518, several articles. Doi:10.1038/518314a.

KARIN SVENS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev