Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Färre nötallergiker än väntat

Publicerad: 24 februari 2010, 09:16

Färre nötallergiker än väntat

Foto: Foto: Photos.com

Många av dem som diagnostiseras som allergiska mot jordnötter kan i själva verket äta dem. Det visar svensk forskning.


Cirka 1 procent av befolkningen anses lida av allergi mot jordnötter. Men nu rapporterar Svenska Dagbladet att det verkliga antalet drabbade kan vara betydligt lägre.

Slutsatsen bygger bland annat på forskning som visar att de tester som används för att påvisa allergier inte är tillräckligt exakta. Orsaken är att vissa personer som är allergiska mot björkpollen i tester också reagerar på ett snarlikt allergen som finns i jordnötter. Detta trots att de inte får någon reaktion om de verkligen äter jordnötter.

– Flertalet av dem som fått veta att de är allergiska mot jordnötter och tvingas inrätta sitt liv efter detta tål visst att äta jordnötter och produkter som innehåller jordnötter, säger Magnus Wickman, professor på Sachsska barnsjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Forskningen bygger på den så kallade Bamse-studien där 4 000 stockholmsbarn födda mellan 1994 och 1996 ingår. Studien, som drivs av Karolinska institutet, syftar till att hitta orsakerna till allergi.

Relaterat material

Långsam upptrappning botade jordnötsallergiker

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev