Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fem nya coronafall i tre svenska regioner

Publicerad: 28 februari 2020, 07:18

Foto: Getty Images

Ytterligare fem personer i Sverige är smittade av det nya coronaviruset. Därmed har sammanlagt sju personer drabbats. Folkhälsomyndigheten uppger att de nya fallen bekräftats i tre regioner.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenVästra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetRegion UppsalaAkademiska sjukhusetRegion StockholmKarolinska universitetssjukhuset

Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har konstaterats vara smittade. Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisats vara smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Samtliga är i 30-årsåldern och har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår. Det rör sig om ett 40-tal personer.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Det första konstaterade fallet i Stockholmstrakten rör en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

– Hon var frisk vid hemkomsten men insjuknade för tre dagar sedan, säger smittskyddsläkare Per Follin vid en presskonferens.

Kvinnan vårdas på infektionsklinken i Huddinge och kontakter i hennes närhet ska följas upp. Enligt Per Follin rör det sig om ett fåtal personer.

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning att risken för allmän smittspridning i samhället är låg, uppger avdelningschef Britta Björkholm vid pressträffen.

– Den risken är låg, men risken för enstaka fall är fortsatt hög. Vi ändrar inte vår bedömning riktigt än, säger hon.

Myndighetens rekommendation till personer som nyligen rest i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien är att hålla sig hemma. Bedömningen är att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands.

Den kvinna i Uppsala som smittats hade exponerats för det nya coronaviruset när hon vistades i Tyskland. Hon insjuknande i söndags och vårdas nu på Akademiska sjukhuset, rapporterar Upsala Nya Tidning. Hon bedöms må bra och man tar i nuläget prover, meddelar Erik Salaneck på sjukhuset infektionsavdelning.

Han uppger att det är oklart hur många kvinnan träffat, men regionen kommer att kartlägga vilka personer som kan ha varit i kontakt med henne. Enligt kvinnan är det en italiensk medborgare som har smittat henne i Tyskland.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man redan växlat upp arbetet mot viruset sedan smittan konstaterats i Västra Götaland på onsdagen. Sjukhuset har förväntat sig fler fall.

– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

På infektionskliniken var man väl förberedd. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. En patient vårdas i ett isolerat rum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet och uppmanas stanna hemma.

Det ny coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, var av cirka 2 700 har dött. Sju personer har konstaterats smittade i Sverige.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev