Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fick tillbaka sin röst – efter 11 år

Publicerad: 21 januari 2011, 11:40

En transplantation har gett en 52-årig amerikansk kvinna som hade förlorat förmågan att tala rösten åter. I det internationella kirurgteamet ingick Paolo Macchiarini från Karolinska institutet.


Med hjälp av transplantation av struphuvudet, sköldkörteln och luftstrupen kan Brenda Charett Jensen från Kalifornien, USA, nu tala för första gången på 11 år.

Det var igår, torsdag den 20 januari, som kirurgteamet på en presskonferens berättade om det mycket ovanliga ingreppet som skedde i oktober förra året.

Operationen, som tog 18 timmar, utfördes under två dagar. Redan 13 dagar senare kunde kvinnan säga sina första ord på elva år.

Före transplantationen kunde patienten varken tala eller andas normalt på grund av komplikationer efter en tidigare operation för flera år sedan som stängde hennes luftvägar och gjorde henne helt beroende av trakeotomitub. I mer än tio år har hon endast kunnat uttala ord med hjälp av en handhållen elektronisk utrustning. I dag kan hon tala uthålligt och med lätthet, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Transplantation är dock inget alternativ för dem som saknar eller har ett struphuvud som inte fungerar, eftersom behandlingen kräver livslång medicinering med immunsuppressiva medel. Men eftersom Brenda Charett Jensen redan var njur- och bukspottkörteltransplanterad för fyra år sedan och redan tog läkemedel mot organavstötning, var hon en unik kandidat för ingreppet.

Detta är den andra operationen av sitt slag som genomförs i världen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News