lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fler sjuksköterskor blir administratörer eller chefer

Publicerad: 15 november 2018, 10:57

Sedan 2008 har det skett en förändring då en större andel av Sveriges sjuksköterskor inte längre arbetar inom vård och omsorg, visar ny rapport.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Drygt 15 procent av de utbildade sjuksköterskorna arbetar utanför vård och omsorg. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, ett forskningsinstitut under arbetsmarknadsdepartementet. Rapportförfattarna har undersökt var personerna inom fyra bristyrken i offentlig verksamhet befinner sig på arbetsmarknaden, däribland sjuksköterskor. Den undersökta perioden är 1985 till 2016.

Fram till 2008 var andelen utbildade sjuksköterskor som arbetar som sjuksköterskor i vård och omsorg relativt stabil, men har sedan dess minskat. 2016 var lite drygt 70 procent verksamma som sjuksköterskor i sjukvården. Den viktigaste faktorn bakom förändringen, skriver rapportförfattarna, är att fler arbetar i andra yrken inom vård och omsorg, främst som chefer eller administratörer.

Även andelen utbildade sjuksköterskor som helt lämnar yrket och inte arbetar med vård har ökat under den sista delen av den undersökta perioden. Bemanningsbranschen är fortfarande relativt liten för sjuksköterskor men har ökat de senaste åren. Cirka en procent av sjuksköterskorna arbetar i bemanningsbranschen.

Sett i den längre tidsperioden som rapporten granskar, konstaterar rapportförfattarna att inga stora förändringar har skett när det gäller hur stor andel av de utbildade som lämnar sin bransch. Det gäller även övriga yrkesgrupper som granskas i rapporten, som är förskollärare, lärare och poliser. I rapporten framgår också att andelen män som blir sjuksköterskor ökar ytterst långsamt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev