tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fler svenskar testar e-cigaretter

Publicerad: 24 maj 2016, 22:30

Det debatteras om e-cigaretter är skadliga eftersom hälsoriskerna fortfarande är okända.

Foto: Thinkstock

Användningen av elektroniska cigaretter verkar öka i Europa och svenskarna följer strömmen, enligt en ny observationsstudie i tidskriften Tobacco Control.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Brittiska och grekiska forskare har analyserat enkätsvar om tobaksanvändning från 27 europeiska länder. Resultaten pekar på att 7,2 procent av invånarna i EU hade testat en e-cigarett under 2012 – en siffra som steg till 11,6 under 2014. Även i Sverige var det fler som hade prövat en elektronisk cigarett 2014 jämfört med två år tidigare.

Personer som ville sluta röka konventionella cigaretter genom att övergå till en elektronisk variant var de som främst blev regelbundna användare, skriver forskarna.

Det debatteras om e-cigaretter är skadliga eftersom hälsoriskerna fortfarande är okända, vilket Dagens Medicin har skrivit om tidigare. Enligt studien verkar dock allt fler invånare i Europa uppfatta elektroniska cigaretter som hälsofarliga, och även många svenskar ser ut att ha den åsikten. Vid 2012 var det 23,1 procent av deltagande svenskar som svarade att e-cigaretter är skadliga medan motsvarande siffra mer än dubblerats två år senare.

Enkätsvaren kom från två omfattande undersökningar som var för sig innefattade närmare 27 000 personer. Deltagarna var 15 år gamla eller äldre.

Forskarna skriver att det behövs mer forskning på nationell nivå för att identifiera faktorer som inverkar på risken att börja med e-cigaretter.

Läs mer i abstract:

Filippos T Filippidid med flera.Two-year trends and predictors of e-cigarette use in 27 European Union member states. Tobacco Control, publicerad online den 24 maj 2016. Doi: 10.1136/tobaccocontrol-2015-052771

Relaterat material

Heta diskussioner om e-cigaretter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev