Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fokus på overksamma riktlinjer för rehab

Publicerad: 30 september 2015, 11:01

Margareta Emtner, fysioterapiprofessor.

Foto: Carl-Magnus Hake

ERS 2015. Fysioterapiprofessorn Margareta Emtner gläds över att fysisk aktivitet och träning fått en allt mer självklar roll i behandlingen av kol. Men det finns fotfarande mycket att göra när det gäller implementeringen i sjukvården, anser hon.

Ämnen i artikeln:

RehabiliteringERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– För tjugo år sedan var det bara en handfull fysioterapeuter som deltog på ERS-kongressen. Nu är vi hundratals och har våra egna sessioner som väcker intresse även från andra yrkesgrupper, säger Margareta Emtner, som är verksam vid Uppsala universitet.

På årets kongress har det bland annat uppmärksammats brist på följsamhet kring riktlinjer gällande just fysisk aktivitet och träning vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol.

– Det här är ett problem i alla länder. Vi har sett det tydligt i Sverige. Men ERS och den motsvarande amerikanska organisationen ATS håller på att ta fram ett gemensamt dokument om nyttan med fysisk aktivitet och träning samt andra icke-farmakologiska insatser, som kan användas för att övertyga politiker och allmän opinion. Jag ser fram emot det, säger Margareta Emtner och tillägger:

– Många patienter känner heller inte till nyttan med träning, som egentligen är bättre än läkemedel. Så budskapet behöver spridas. Förhoppningsvis kommer vi se en effekt i Sverige när Socialstyrelsens nya riktlinjer om astma och kol ska implementeras.

Hon noterar också att nu finns flera olika metoder som kan användas för att få patienterna att bli fysiskt aktiva.

– Det är inte så att patienterna måste komma till klinikerna. Mycket träning kan ju skötas på fritiden med till exempel hjälp av stegräknare. Vi ser dock att det är viktigt med återkoppling och sådan kan till exempel göras via webben, säger Margareta Emtner.

Relaterat material

Årets fysioterapeut har fokus på astma och kol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev