Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Folkhälsomyndigheten ska ta fram vaccinstrategi

Publicerad: 20 maj 2020, 12:50

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Regeringen vill ha en nationell vaccinstrategi, med en plan för vilka grupper som ska prioriteras, när ett vaccin mot covid-19 finns.
– Det dröjer sannolikt, men när vi är där ska Sverige ha tillgång till vaccin, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisen

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram en nationell strategi. Regeringen tillsätter också en nationell samordnare för arbetet. Vem det blir är inte klart.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att produktionen inledningsvis inte kommer att räcka till alla i hela världen. En prioritering kommer att behöva göras av vilka som först ska få vaccinet.

Folkhälsomyndigheten ska lämna in en första version av en plan för vaccineringen senast 31 augusti, enligt Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är en lång väg innan vaccin mot covid-19 kan erbjudas.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i en vaccinutveckling. När och om det blir godkänt för att distribueras, så är hela världens befolkning kunder. Hur prioriteringen mellan länderna kommer att se ut är oklart, säger han.

Det går inte att säga hur en prioritering mellan olika grupper ska se ut, uppger Johan Carlson. Det kan till exempel vara olämpligt med vaccin för äldre personer beroende på förmågan att utveckla immunitet. Men barn och ungdomar kommer inte att vara bland de första, eftersom de inte är så drabbade av smittan.

En som är nöjd med beskedet är Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartet.

– Jag lyfte frågan på statministerns frågestund i torsdags. Vi vet med erfarenheterna från sviifluensan att strategin måste finnas på plats när vaccinet finns, även om det kan dröja ett eller två år. Så jag är glad över att beskedet kom nu, säger han till Dagens Medicin.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev