Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Forskare efterlyser kunskap om batteridriven cigarett

Publicerad: 20 Januari 2010, 12:45

Elektroniska cigaretter som marknadsförs som ett mer hälsosamt alternativ till vanlig rökning ifrågasätts i tidskriften British Medical Journal.


Elektroniska cigaretter är batteridrivna cigaretter som i stället för vanlig cigarettrök ger en ånga av nikotin. Dessa så kallade E-cigaretter påstås innehålla en mindre mängd giftiga ämnena än vanliga cigaretter och marknadsförs som ett alternativ till vanliga cigaretter, eller en produkt för att sluta röka. I Sverige finns sådana elektroniska cigaretter att köpa bland annat via internet.

I dagens utgåva av British Medical Journal kommenteras tre rapporter om e-cigaretters innehåll av skadliga ämnen. De är gjorda av amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA, en privata organisation från Nya Zeeland och ett grekiskt statligt forskningsinstitut.

De tre rapporterna kommer fram till olika slutsatser. Enligt FDA innehåller cigaretterna flera giftiga ämnen och myndigheten råder till försiktighet i användandet av e-cigaretter. Den nyzeeländska organisationen rekommenderar e-cigaretter då de är säkrare än vanliga tobaksprodukter och det grekiska forskningsinstitutet tar inte ställning för eller emot.

Forskarna som kommenterar rapporterna i British Medical Journal är knutna till Institute of Human Performance and Rehabilitation i Grekland. De sammanfattar att kunskapen som finns om säkerheten hos e-cigaretterna är mycket begränsad. Den informationen som finns tyder på att det finns giftiga ämnen i dessa cigaretter om än i mindre mängd än i vanliga cigaretter, skriver de och efterlyser mer forskning på området.

Johanna Lundberg

Läs abstract:

British Medical Journal 2010;340:c311

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev