Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Forskare prisas för rön om svärord och berg- och dalbanor

Publicerad: 1 oktober 2010, 11:45

Forskare prisas för rön om svärord och berg- och dalbanor

Foto: Foto: Photos.com

En åktur i en berg- och dalbana kan lindra symtomen vid astma. För den upptäckten belönas två nederländska forskare med Ig Nobel-priset i medicin.


Under nästa vecka offentliggörs vilka som får årets Nobelpris. Som en uppvärmning delades den mer humoristiska varianten ut vid en ceremoni i USA i går, torsdag. Ig Nobel-prisen instiftades 1991 och premierar forskning som får människor att skratta.

Årets pristagare i medicin kommer från Nederländerna och heter Simon Rietveld och Ilja van Beest. De har gjort en studie som visar att unga kvinnliga astmatikers problem med andnöd minskar när de har fått åka berg- och dalbana.

Flera av de andra pristagarna har också presenterat nya rön med medicinsk anknytning. Fredspriset tilldelas en brittisk forskargrupp som har kommit fram till att upprepningar av svärord kan bidra till att lindra smärta. Fysikpriset går till forskare från Nya Zeeland som har visat att strumpor utanpå skorna kan bidra till att minska problemen med fallskador på vintern.

Forskningen som belönas i folkhälsoklassen har direkt koppling till sjukvården. Den handlar om riskerna för att orakade laboratorieanställda sprider infektioner via sina skägg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev