Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Forskare tveksamma till syndromet acos

Publicerad: 28 september 2015, 06:16

Foto: Thinkstock

ERS 2015. Karakterisera dina kol-patienter med astmasymtom i stället för att sätta begreppet acos på dem. Det var ett av budskapen på ett välbesökt symposium under söndagen.


Ämnen i artikeln:

KolERS

Acos står för Asthma COPD-Overlap Syndrome. Det en sjukdomsvariant som fått allt mer uppmärksamhet de senaste åren, sedan det stått mer klart att många patienter med astmadiagnos uppvisar tecken på kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, och vice versa.

– Det är svårt att veta hur stor den här sjukdomsgruppen är. Men från min egen erfarenhet tycker jag att det är fler patienter som befinner sig i mitt av det här spektrumet än de som har typisk astma eller kol, sade Jeffrey Drazen, professor vid Harvard Medical School i Boston.

Han är också chefredaktör för tidskriften New England Journal of Medicine, som anordnade det fullspäckade symposiet om acos tillsammans med European Respiratory Society.

Tre ledande forskare gav sin syn på forskningen om acos. De var mycket ense om att det behövs mycket mer forskning inom området.

– En viktig faktor i diskussionen om acos är att den blir vanligare med åldern. Men vi vet tyvärr inte så mycket om patientgruppen eftersom de ofta uteslutits från kliniska prövningar vid både astma och kol, sade professor Klaus Rabe, verksam vid bland annat Christian Albrecht Universität i Kiel, Tyskland.

Hans forskarkollega vid Gary Anderson vid University of Melbourne i Australien talade om att det rådde en ”kris” beträffande definitionen av acos.

– Den vanliga bilden av att acos är en sjukdomsgrupp där astma och kol överlappar stämmer sannolikt inte. I stället handlar det om flera olika sjukdomsgrupper med sinsemellan olika bakgrundsmekanismer, sade han.

Dirkje Postma, professor vid universitetet i Groningen, Nederländerna, höll ett anförande om hur man skulle se på kol-patienter med tecken på astma, som att de kan ha en delvis reversibel luftvägsobstruktion och att de svarar bra på inhalationssteroider.

– Försök att karakterisera dina patienter så gott det går och ge dem behandling som passar dessa karakteristika i stället för att använda begreppet acos, sade hon.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

KolERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev