söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Första RSV-vaccinet för äldre får grönt ljus

Publicerad: 27 april 2023, 08:54

Vaccinet riktar sig till personer som är 60 år eller äldre.

Foto: Getty Images

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA vill att vaccinet Arexvy godkänns för att skydda äldre från 60 år mot infektioner av RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus.

Ämnen i artikeln:

EMAGSKNew England Journal of MedicineLäkemedelRS virusVaccin

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det är alltså första RSV-vaccinet för äldre som rekommenderas ett godkännande av EMA. Viruset orsakar vanligtvis milda symtom som liknar en förkylning. Men bland annat äldre personer och spädbarn ligger i riskzonen att bli allvarligt sjuka av infektionen, och kan få andningssvårigheter och svår hosta.

Vaccinet bedömdes under en påskyndad procedur eftersom det är av stor betydelse för folkhälsan att kunna förebygga infektioner av RS-virus hos äldre, skriver EMA.

Läs också: Vaccin skyddade spädbarn mot RS-virus

Rekommendationen baseras på resultat från en randomiserad fas 3-studie som har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine. Här deltog cirka 25 000 personer från 17 länder. Vaccinet uppvisade en skyddseffekt på 83 procent under åtminstone sex månader. Några vanliga biverkningar var huvudvärk, trötthet och muskelsmärta.

Studien är pågående och kommer fortsätta att utvärdera vaccinets säkerhetsprofil, och hur effektivt skyddet är under olika årstider.

För att den nya rekommendationen ska resultera i ett försäljningstillstånd måste den först klubbas igenom av EU-kommissionen. Bakom Arexvy står läkemedelsföretaget GSK. Även flera andra läkemedelsbolag har olika vaccinkandidater på gång mot RS-viruset.

Förra året blev även en förebyggande behandling, nirsevimab, godkänd för att skydda spädbarn mot virusinfektionen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev