torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Förstörda lungor i pandemins spår

Publicerad: 23 november 2021, 05:00

Sandra Lindstedt som är professor och överläkare i thoraxkirurgi vid Skånes universitetssjukhus i Lund, spår fler lungtransplantationer till följd av pandemin.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Sex patienter med svår covid-19 har hittills fått nya lungor i Sverige. Men fler lär det bli, varnar experter.

Ämnen i artikeln:

TransplantationCovid-19Skånes universitetssjukhusSahlgrenska universitetssjukhusetToppnyheter Luftvägarna

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Fem av dem är transplanterade vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I nuläget står även en person på väntelistan efter att ha fått sina lungor förstörda av covid-19, berättar Jesper Magnusson som är överläkare vid sjukhusets transplantationscentrum. 

– Patienternas lungvävnad fick omfattande skador som aldrig läkte efter infektionen. Det är ovanligt men händer i enstaka fall. Och då kan det krävas en dubbel lungtransplantation för att överleva, säger han. 

Samtliga fem patienter är i medelåldern. Mer än så vill inte Jesper Magnusson avslöja med risk för att de ska kunna identifieras.

Hos vissa av patienterna var det viruset i sig som permanent skadade lungvävnaden, medan andra fick ytterligare infektioner – av svamp eller bakterier – som skyndade på förstörelsen av lungorna.

Jesper Magnusson räknar med att träffa fler covidsjuka som behöver lungtransplanteras. 

– Jag gissar att det blir ett par sådana transplantationer om året under några år framöver. Bland våra fem patienter var ingen vaccinerad mot covid-19 så förhoppningsvis blir den här typen av lungskador mer sällsynt när vaccineringen slår igenom ordentligt, säger han. 

Längre ned i landet, vid Skånes universitetssjukhus i Lund, har hittills en patient med svår covid-19 fått nya lungor.

– Och fler lär det bli. Jag tror att kronisk respiratorisk svikt blir ett vanligare fenomen i spåren av pandemin, säger Sandra Lindstedt som är professor och överläkare i thoraxkirurgi vid sjukhuset. 

Hon berättar att Österrike utfört närmare 30 lungtransplantationer där orsaken stavas covid-19.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Lancet Respiratory Medicine undersöktes utfallet på kort sikt hos tolv patienter som lungtransplanterats efter svår covid-19 mellan maj och september i fjol. Analysen bygger på data från Österrike, Italien, USA och Indien.

Resultaten talar för att lungtransplantation är möjlig hos patientgruppen och på kort sikt tycks utfallet bli lika bra som för lungtransplanterade utan en historia av covid-19. 

– Förhoppningsvis ses samma goda effekt även på längre sikt, säger Sandra Lindstedt.

Inom svensk vård är det främst patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, och lungfibros som får nya lungor. 

– Att covid-19 även läggs till listan sätter extra press på svensk transplantationsvård och efterfrågan på donerade lungor kommer blir ännu större framöver, säger hon.

Vanligast med dubbel lungtransplantation

I Sverige görs ungefär 60 lungtransplantationer varje år. Den första skedde år 1990 vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan dess har fler än 1 200 patienter fått nya lungor, antingen i Göteborg eller vid Skånes universitetssjukhus i Lund som också utför sådana transplantationer. Främst görs dubbel lungtransplantation, där alltså mottagaren får två nya lungor. Femårsöverlevnaden ligger på cirka 63 procent medan ungefär 48 procent av patienterna fortfarande lever tio år efter ingreppet. 

 

Källa: Jesper Magnusson

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev