Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Fortsatt väntan på omtalat läkemedel mot cystisk fibros

Publicerad: 16 maj 2022, 06:56

Läkemedlen Kalydeco och Kaftrio är båda i tablettform.

Foto: Vertex

Regionerna ska fortsätta att avvakta med läkemedlet Kaftrio vid cystisk fibros, anser NT-rådet som samtidigt öppnar för att några fler svåra fall kan behandlas.


Ämnen i artikeln:

Cystisk fibrosNT-rådetTLVSahlgrenska universitetssjukhusetHälsoekonomiToppnyheter

Det var i januari i år som Kaftrio och Kalydeco på nytt nekades subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Myndigheten ansåg att läkemedelsbolaget Vertex begärda pris var för högt i förhållande till behandlingsvinsten. 

Läs också: Behandlingsbördan för CF-patienter är stor 

I en uppdaterad rekommendation från NT-rådet uppmanas nu alltså regionerna att fortsätta vänta med att ge behandlingen tills den ingår i läkemedelsförmånen. Fortfarande kan vissa enskilda fall bli aktuella för Kaftrio som ska kombineras med Kalydeco för bästa effekt. 

Sedan tidigare gäller detta för patienter som behöver nya lungor och där vidare försämringar kan äventyra en kommande transplantation. Nu läggs ytterligare en grupp till listan, och läkemedlen rekommenderas även till patienter där lungfunktionen legat under 35 procent av normalvärdet vid två eller fler tillfällen under det senaste halvåret. 

Den sistnämnda kategorin omfattar ett par individer årligen, berättar Marita Gilljam som är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon sitter med i Arbetsgruppen för cystisk fibros, en associerad förening i Svenska läkaresällskapet som vill att fler svårt sjuka patienter ska få del av den utvidgade förskrivningen. 

– Ett av arbetsgruppens krav var att även ungdomar med mycket symtom och med snabbt sjunkande lungfunktion skulle få behandlas, men tyvärr tog inte NT-rådet hänsyn till detta. Nu kommer de här ungdomarna fortsätta att försämras, säger Marita Gilljam.

All medicinering med Kaftrio (elexakaftor/tezakaftor/ivakaftor) och Kalydeco (ivakaftor) måste ske i samråd med nationella behandlingsrådet för cystisk fibros. Behandlingen uppskattas ha effekt hos närmare 90 procent av patienterna med cystisk fibros i Sverige. 

Det är mycket angeläget att Vertex snarast ansöker om subvention på nytt, understryker NT-rådet. Kaftrio fick ett marknadsgodkännande i Europa under 2020. 

Läs också: Därför blir det nytt nej för banbrytande behandling mot cystisk fibros

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev