Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Gener till skydd mot åderförkalkning hittade

Publicerad: 14 mars 2008, 08:40

Uppkomsten av plack, som orsakar hjärtinfarkt och stroke, kan förhindras helt om nivåerna av LDL-kolesterol sänks innan åderförkalkningen nått en viss kritisk punkt.


Det visar en ny svensk studie, som även pekar på att utvecklingen av åderförkalkning sker i olika faser av långsammare och snabbare utveckling.

Ett sätt att motverka utvecklingen av åderförkalkning är att sänka nivåerna av det onda LDL-kolesterolet. Nu har forskare, under ledning av docent Johan Björkegren vid Karolinska institutet i Solna, identifierat de gener som förmedlar de positiva effekterna av kolesterolsänkningen.

Efter att ha studerat kärlväggens aktivitet vid olika tidpunkter under åderförkalkningsprocessen i kombination med hur placken uppkommer, kunde forskarna identifiera 37 gener vars aktivitet förhindrade plackbildningen. Studien utfördes i möss med genförändringar som gör att de spontant utvecklar åderförkalkning på ett liknande sätt som människor.

Resultaten, som presenteras i dag i tidskriften PLoS Genetics, visade att utvecklingen av åderförkalkning till en början gick relativt långsamt under en längre period, fram till en kritisk punkt då små plack i kärlväggarna snabbt expanderade till avancerade plack.

– Därmed verkar det inte som att åderförkalkningen förvärras lite grann för varje år under en längre period, utan att det finns en tydlig gräns då åderförkalkningsprocessen plötsligt tar fart. Det har man tidigare inte känt till, säger Johan Björkegren.

Forskarna undersökte även hur förekomsten av avancerade plack påverkades om kolesterolhalten sänktes genom att syntesen av kolesterol i levern hos mössen blockerades.

Det visade sig att när kolesterolet sänktes innan åderförkalkningen nått den punkt då utvecklingen tog fart, förhindrades också i princip all utveckling av avancerade plack.

– Om våra resultat gäller även för människor, vilket vi har goda skäl att tro, betyder det att utvecklingen av ateroskleros helt skulle kunna förhindras om kolesterolsänkande behandling sätts in innan utvecklingen av plack i kärlväggarna når den kritiska punkten, säger Johan Björkegren.

Forskarna ska nu gå vidare med att studera vilka av de identifierade generna som spelar en nyckelroll i skyddet mot åderförkalkning.

– Tidigare har forskningen fokuserat mycket på hur man kan hindra placken från att spricka och orsaka stroke eller hjärtinfarkt. Vår studie visar att det även går att rikta behandlingen mot att förhindra uppkomsten av plack helt och hållet, säger Johan Björkegren.

PLoS Genetics, publicerad online den 14 mars 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev