söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Genetisk kartläggning ger ledtrådar till lungsjukdom

Publicerad: 29 september 2015, 08:49

ERS 2015. Rökning och genetiska orsaker verkar leda till dålig lungfunktion på skilda vägar med liten interaktion sinsemellan, enligt en ny studie i Lancet Respiratory Medicine.

Ämnen i artikeln:

ERS

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är brittiska forskare som har analyserat ett stort material, bestående av 25 000 personer som aldrig rökt och lika många rökare. Varje grupp bestod i sin tur av 10 000 personer med dålig lungfunktion, 10 000 personer med genomsnittlig lungfunktion och 5 000 med en bra lungfunktion.

Deras resultat pekar alltså på att det är samma gener som är kopplade till dålig lungfunktion hos både rökare och icke-rökare. Det samma gällde för patienter som hade respektive inte hade en diagnos för astma.

– Flera av de här genvarianterna verkar påverka den tidiga utvecklingen av lungorna och det finns väldigt lite belägg för att den här genetiska risken påverkas av rökning, sade Ian Hall, en av forskarna bakom studien, vid en presentation av resultat i går måndag den 28 september.

Vidare hittade forskarna tidigare okända regioner i arvsmassan som var kopplad till extremvärden av lungfunktionen och också till risk att ha kroniskt obstruktiv lungfunktion, kol.

De hoppas att resultaten ska kunna användas för att hitta nya angreppspunkter för läkemedel.

Läs abstract till studien:

Louise Wain med flera. Novel insights into the genetics of smoking behaviour, lung function, and chronic obstructive pulmonary disease (UK BiLEVE): a genetic association study in UK Biobank. Lancet Respiratory Medicine, publicerad online den 28 september 2015. DOI: 10.1016/S2213-2600(15)00283-0

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev