Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Glädje över ”historiskt” TLV-beslut

Publicerad: 14 juni 2018, 16:10

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att patienter tvingats betala det dyra läkemedlet själva.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Sent på torsdagseftermiddagen kom beskedet att TLV har beslutat att läkemedlet Orkambi mot cystisk fibros ska ingå i högkostnadsskyddet. NY VERSION


Ämnen i artikeln:

Cystisk fibros

Artikeln är uppdaterad med kommentarer.

Turerna kring det banbrytande läkemedlet har varit många, vilket Dagens Medicin har rapporterat om. Men nu kommer alltså läkemedlet att subventioneras, vilket börjar gälla den 1 juli i år.

– Orkambi är ett angeläget tillskott i behandlingen av cystisk fibros. Därför är det glädjande att vi tillsammans med landstingen och företaget nu hittat en lösning som innebär att patienter får Orkambi subventionerat, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Beskedet välkomnas på Riksförbundet cystisk fibros, som tillsammans med fonden Citronfjärilen drivit kampanj för ett "ja till Orkambi".

– Det är fantastisk. Beslutet är historiskt för alla oss som är drabbade eller har anhöriga med sjukdomen. Det är viktigt också för dem som inte är aktuella för just denna behandling eftersom beslutet sänder en signal att den här typen av läkemedel kan användas i Sverige. Fler liknande läkemedel är nämligen på gång, säger förbundsordföranden Johan Moström.

Han prisar de olika parterna i processen för att de inte gett upp när positionerna varit låsta.

– Det har varit en lång väg. Men på företaget Vertex och TLV och NT-rådet har man varit inställda på att hitta en lösning och det är vi glada för, säger Johan Moström.

Även Lena Hjelte, överläkare vid Stockholm CF center på Karolinska universitetssjukhuset, är glad över beskedet.

– Det här var vi väntat på länge. Alla är glada nu, både vi i sjukvården och patienterna, säger hon.

I beslutet har TLV vägt in sjukdomens svårighetsgrad samt antalet patienter med sjukdomen som är i behov av nya behandlingar. Det motiverar en högre kostnad för Orkambi jämfört med behandlingar mot vanligare men lika svåra sjukdomar, skriver TLV i pressmeddelandet. Det är ungefär 245 patienter som kan vara aktuella för behandling.

En mindre andel av patienterna, runt 40 patienter i Sverige, anses få en ”relativt bättre” effekt av läkemedlet. TLV:s beslut bygger på att dessa patienter fortsätter sin behandling efter att den utvärderats senast fyra år efter starten.

NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting kommer snart med en rekommendation kring hur Orkambi bör användas i vården. Landstingen har träffat ett avtal med Vertex, företaget bakom läkemedlet Orkambi. Det har legat till grund för TLV:s beslut att inkludera Orkambi i läkemedelsförmånerna.

För att användningen av läkemedlet ska ske på ett jämlikt sätt över landet kommer NT-rådet inom kort att komma med en rekommendation till landstingen om hur Orkambi bör användas. NT-rådet har utsett ett nationellt behandlingsråd som ska definiera kriterier för hur behandlingen ska utvärderas och när den bör avslutas. I behandlingsrådet ingår experter på cystisk fibros hos barn, unga och vuxna.

Lena Hjelte tror att det kan dröja innan alla patienter kan börja få behandling med läkemedel.

– Eftersom effekten måste utvärderas noggrannt måste vi ha tillförlitliga startvärden. Patienter kommer att få kallas för att göra arbetsprov, lungfunktionsmätningar och svettester. Vi kommer få börja med de mest angelägna patienterna, säger hon.

Orkambi (ivakaftor och lumakaftor) är framtaget för att korrigera den gendefekt som ligger bakom sjukdomen hos en förhållandevis stor andel av patienterna, runt hälften i Sverige. Läkemedlet godkändes för försäljning redan hösten 2015.

Artikeln uppdaterad med att även Citronfjärilen drivit kampanj för Orkambi och att det är runt 40 procent av patienterna som får en relativt bättre effekt.

Relaterat material

Läkemedlet tar familjens besparingar

Ny chans för omtalat CF-läkemedel

Frågetecken kring när CF-läkemedel blir tillgängligt

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Cystisk fibros

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev