Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Goda exempel ska minska kötider i lungcancervården

Publicerad: 3 april 2019, 04:00

Minskade kötider blir en ”win-win”, enligt lungläkaren Gabriel Lundberg i Falun. När färre patienter hör av sig och är oroade spar det i sin tur tid för sjukvårdspersonalen. På bilden får en patient en så kallad picc-line för att kunna ta emot cyto­statika, en åtgärd som i sig är tidssbesparande jämfört med att patienten får en så kallad port-a-cath. Övriga på bilden är fr v sjuksköterskorna Ewa Carlqvist, Britt-Marie Melander och Carina Nyhlén.

Foto: Henrik Hansson/Bildbyrån

För att minska kötiderna i lungcancervården kan sjukhus behöva lära sig av varandra, anser ansvariga på lungcancerregistret. Ett gott exempel finns i Falun.


– För patienterna är det viktigt med korta väntetider, både psykologiskt och för att minska risken för eventuell progression. För tio år sedan låg vi betydligt sämre till än nu,

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev