Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Halland vill återuppta planerad vård

Publicerad: 6 Maj 2020, 14:23

Foto: Magnus Andersson

Region Halland planerar för att återuppta uppskjuten planerad vård. – Vi har inga definitiva ställningstaganden, men vi behöver överväga hur vi gör framåt, säger Martin Engström hälso- och sjukvårdsdirektör.


Ämnen i artikeln:

Region Halland

Ökningen av covid-19-fall i Region Halland har varit relativt långsam under april. Det gör att regionen nu börjar titta på möjligheten att återuppta en del av den vård som skjutits upp. Enligt Martin Engström handlar det om att planera för ett scenario där pandemin pågår betydligt längre än ett intensivt förlopp under 90 dagar.

– Vi måste tillgodose hela samhällets behov av vård, där vi tar hand om såväl covid-19-patienter som andra patienter på ett bra sätt, säger Martin Engström.

Vad som är ett bra sätt beror på utvecklingen framåt. Skulle pandemin pågå fram tills det finns ett vaccin, kanske i mitten av nästa år, krävs en annan planering än vid en intensiv spridning med samma snabba ökningstakt som skett i Region Stockholm och Region Sörmland.

Halland har ställt om slutenvård, närsjukvård och psykiatri för att möta behovet av covid-19-vård. Det är den planeringen som nu ska ses över.

– Den helt oprioriterade planerade kirurgin har i princip upphört under perioden. Vi har också skjutit upp ett stort antal besök, men vi har inte sagt i vilken omfattning vi ska börja göra det än, säger Martin Engström.

Samtidigt behåller regionen beredskapen för att antalet sjuka ökar.

– Det är dags att börja fundera över den balans vi lade initialt. Det enda vi vet är att vi inte vet hur pandemin kommer att utvecklas. Vi vet ju inte när och om vi ser en snabbare ökning med samma intensitet som vi sett i Stockholm.

Antalet covid-19-patienter som krävt sjukhusvård har legat på mellan 25 och 30 under de senaste veckorna. Antalet patienter som kräver intensivvård varierar mellan fem och tio.

– Vi tycks ha haft en relativt låg smittspridningstakt i samhället. Vi har legat på de här siffrorna i en månad, säger Martin Engström.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev