Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Hallänningar får åtta gånger mer vaccin än jämtar

Publicerad: 8 April 2010, 13:36

Trots ökad kunskap om nyttan med allergivaccination avgör fortfarande bostadsorten om svenska allergiker får tillgång till behandlingen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Allergivaccination, också kallad specifik immunterapi, kan ge bestående minskning av allergisymtom. Men svenska allergikers möjlighet att få behandlingen varierar mycket kraftigt, enligt en sammanställning som vaccinföretaget ALK Abelló har gjort.

Halland är det landsting där vaccinationsfrekvensen är ojämförligt högst. Här utfördes runt åtta gånger fler behandlingar per invånare än i Jämtland och Gävleborg, de landsting där vaccinationsfrekvensen är lägst. Statistiken gäller för hösten 2009, se grafik här nedtill.

Behandling ges under flera år

Vid allergivaccination, som även kallas hyposensibilisering eller specifik immunterapi, får patienten injektioner under huden med standardiserade allergenextrakt.

Behandlingen ges med regelbundna intervall under tre till fem år. I början är doserna mycket låga men höjs sedan successivt. På så sätt vänjs immunsystemet gradvis mot de ämnen som det tidigare reagerat mot.

Risken för överkäns- lighetsreaktioner gör att behandlingen bara ska ges av särskilt tränad personal.

Allergivaccination kan ges mot de vanligaste orsakerna till luftvägs- allergi samt mot bi- och getingallergi. En behandling inklusive sjukvårdsbesök kostar mellan 44 000 och 55 000 kronor.

Med gräspollen- vaccinet Grazax tar patienten frystorkade tabletter under tungan i hemmet. Behand- lingen pågår i tre år och kostar runt 37 000 kronor inklusive sjukvårdsbesök.

Källa: ALK Abelló och Dagens Medicin

– Det finns både en generell underbehandling och stora variationer i landet. Det är beklagligt. Genom minskning av luftrörsbesvär och trötthet kan allergivaccination ge förbättrad livskvalitet till patienter som inte blir tillräckligt hjälpta av konventionell läkemedelsbehandling, säger Monica Arvidsson.

Hon är överläkare vid lung- och allergikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och var ansvarig de nya rekommendationerna för immunterapi från Svensk förening för allergologi som kom 2009.

Jämfört med en motsvarande sammanställning över allergivaccinationer som gjordes åren 2000 och 2001, se Dagens Medicin nr 16/02, har få förändringar skett. Något fler vaccineras totalt sett, vilket huvudsakligen beror på tillkomsten av det orala gräspollenvaccinet Grazax.

Sett till att evidensen för nyttan av allergivaccination har stärkts de senaste åren borde ökningen ha varit större, enligt Monica Arvidsson.

– Problemet är att det inte har tillkommit så många nya enheter som utför immunterapi. Den här verksamheten är fortfarande främst ett storstadsfenomen. Med ett antal undantag är det här som kunnig och intresserad personal huvudsakligen finns. Dessutom är det svårare att utföra vaccinationer i glesbygden, då patienten ibland måste färdas långt för att ta varje spruta, säger hon.

Men det är inte bara i glesbygdslänen som få allergivaccinationer görs. Ett av de landsting som ligger lågt i statistiken är Östergötland, där vaccinationsfrekvensen är runt hälften av riksgenomsnittet.

– Vi har länge önskat att vi kunde erbjuda den här behandlingen till fler patienter, säger Chris Anderson, verksamhetschef för allergicentrum på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Men vi har i princip bara resurser för att ge den till dem som har livshotande allergier eller mycket svåra besvär trots optimerad behandling. Det här problemet har vi i flera år påtalat för landstingets beställarorganisation, och vi hoppas att bilden kan ändras under nästa budgetår, säger han.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev