Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Hälsosam kost kopplas till lägre risk för kol

Publicerad: 3 februari 2015, 23:30

Ju bättre mat individer åt enligt ett särskilt kostindex desto mindre benägenhet hade de för att insjukna i kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, enligt en ny studie i BMJ.


Ämnen i artikeln:

Kol

Resultaten skulle därmed vara bland de hittills ganska få som visar en möjlig skyddseffekt av hälsosam mat mot lungsjukdomen.

Det är amerikanska och franska forskare som följt över 120 000 individer som under studiens gång fått fylla i enkäter över sina kostvanor. Enkätsvaren omvandlades sedan till ett värde på skalan Alternate Healthy Eating Index 2010, där ett högt värde representerar högt intag av bland annat fullkornsprodukter och nötter samt lågt intag av rött kött och sockrade drycker.

När forskarna justerat för olika faktorer, som rökstatus såg de alltså ett samband mellan högre poäng på kostskalan och lägre risk för att drabbas av kol. Den femtedel del av deltagarna som åt nyttigast mat hade 33 procent lägre risk att få sjukdomen jämfört med den femtedel som åt onyttigast.

Sambanden var likartade hos män och kvinnor, samt mellan rökare och tidigare rökare.

I kontrast till fynden vid kol såg forskarna ingen koppling mellan nyttig kost och risk att insjukna i astma.

De flesta fallen av kol orsakas av rökning, men även andra faktorer kan vara inblandade, påpekar forskarna. Fynden stödjer nyttan av att en hälsosam kost i åtgärdsprogram för att förebygga kol, skriver de.

Läs hela orignalstudien:

Raphaëlle Varraso med flera. Alternate Healthy Eating Index 2010 and risk of chronic obstructive pulmonary disease among US women and men: prospective study. BMJ 2015 350:h286. DOI: 10.1136/bmj.h286

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev