Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Han ger hård kritik mot KS högste chef

Publicerad: 31 augusti 2016, 09:37

Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, som tidigare granskat Macchiarinis verksamhet vid KI ställer nu in siktet på sjukhusets högsta ledning.

Sjukhusdirektören får hård kritik sedan Kjell Asplund presenterat sin utredning av Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

– En skandal, säger professor emeritus Bengt Gerdin.

I dag presenterades en stor extern utredning av Macchiarinis operationer på KS. Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, som tidigare granskat Macchiarinis verksamhet vid Karolinska institutet ställer nu in siktet på sjukhusets högsta ledning:

– Sjukhusdirektören Melvin Samsom har publikt försvarat denna verksamhet i en inlaga tillsammans med Anders Hamsten. Det är en skandal att Sveriges största universitetssjukhus högsta ledning har en så vidlyftig syn på Helsingforsdeklarationen och på den svenska lagstiftningen, säger han.

Bengt Gerdin syftar på en debattartikel i Dagens Medicin som Melvin Samsom skrivit tillsammans med Anders Hamsten, då rektor för Karolinska institutet. I artikeln försvarar de Macchiarinis forskning och hänvisar till den så kallade Helsingforsdeklarationen, där det fastslås att läkare får använda icke beprövade metoder för att rädda liv.

Gerdin är i stort sett positiv till Kjell Asplunds utredning kring Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset.

– I de centrala delarna som rör KS är jag väldigt nöjd, men reciprociteten till KI är inte helt utredd, det hoppas jag att vi får klarlagt, säger han.

Svensk kirurgisk förening konstaterar att det finns ett tydligt regelverk för klinisk forskning, som man ska förhålla sig till.

– Det har man inte gjort i det här fallet, säger Malin Sund, ledamot i Svensk kirurgisk förening.

– Det här fallet har lyft fram problemområden som oklar ansvarsfördelning mellan sjukhus och universitet och att inte kvalitetssäkra det multidisciplinära arbetet.

Föreningen belönade tidigare i år de fyra läkare som slog larm om Paolo Macchiarinis förehavanden.

– Det finns mycket man kan lära sig av det här. Jag hoppas att det här kan mynna ut i att vi får en säkrare miljö för klinisk forskning, eftersom vi absolut behöver fortsätta med den. Den måste ske med patientens bästa i centrum, säger Malin Sund.

När sjukhusdirektör Melvin Samsom senare på dagen fick frågan om han skulle försvara operationerna utifrån Helsingforsdeklarationen svarade han:

– Nej, det skulle jag inte göra efter att ha tagit del av utredningen, säger han.

Dagens Medicin uppdaterar löpande under dagen. Alla våra nyheter kring fallet Paolo Macchiarini hittar du här.

Här finner du utredningen i sin helhet.

Relaterat material

"Vårt beslut vilar på saklig grund"

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

KS: ”Ett exceptionellt och oacceptabelt händelseförlopp”

”Macchiarini borde över huvud taget inte ha anställts”

CARL CATO/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev