onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Här är generalernas favoriter i programmet

Publicerad: 25 september 2015, 11:00

Christian Taube, till vänster, och Pieter Hiemstra har leder arrangemanget av årets ERS-kongress. Foto: ERS

Skräddarsydd behandling och interaktionen mellan gener och miljö. Det är två av flera ämnen som blir höjdpunkter på den europeiska luftvägskongressen ERS, enligt kongressens bägge generaler.

Ämnen i artikeln:

ERSLungcancer

I morgon lördag börjar gräddan av Europas luftvägsexpertis samlas i Amsterdam för den årliga kongressen för European Respiratory Society. Dagens Medicin  bevakar evenemanget på plats med dagliga nyhetsbrev från och med söndag.

Vi ringde upp kongressens generaler Pieter Hiemstra and Christian Taube, som båda till vardags är verksamma vid Leiden University Medical Center, för att höra vad de tror blir höjdpunkter i programmet i år.

– Bland de saker som jag personligen ser fram emot mest är flera sessioner där den senaste kunskapen om skräddarsydd behandling kommer att presenteras. Den här utvecklingen har kommit långt inom lungcancer men vi ser mer av det även inom kol och astma. Själv är jag mest intresserad av skräddarsydd behandling inom astma, där vi kommer få nya antikroppsbehandlingar riktade till vissa undergrupper med vår sjukdom, säger Christian Taube.

Pieter Hiemstra ser bland annat fram emot sessioner om interaktionen mellan genetik och miljöfaktorer för uppkomsten av astma och allergi hos barn. Vidare är han intresserad av de senaste inom mikrobiomets betydelse för luftvägshälsan.

– Det här är ett spännande område. Det finns belägg för att interaktionen mellan tidiga virusinfektioner och bakterierna som normalt finns i luftvägarna kan vara kopplad till senare utveckling sjukdom i luftvägarna, säger Pieter Hiemstra.

En nyhet i år är att programpunkter kring lungcancer fokuseras till en dag, tisdagen den 29 september.

– Vi kommer att ta upp det senaste inom forskningen men kommer också att ha praktiska workshops med bronkoskopi, säger Pieter Hiemstra.

Kampanjen Healthy Lungs for Life, som startade på förra ERS-kongressen i München kommer att fortsätta på årets upplaga. Den riktar sig till allmänheten och syftar till att minska antalet personer med luftvägssjukdom genom att öka kunskapen om sådana sjukdomar och hur man kan förebygga skador i luftvägarna.

– Temat i år blir betydelsen av fysisk aktivitet. Det anordnas till exempel särskilda motionsrundor där vi mätt att graden av luftföroreningar är låga, säger Pieter Hiemstra.

Vad kan ni tipsa deltagare om för bra sightseeing när de inte är upptagna med kongressprogrammet?

– Det finns många fina muséer i Amsterdam och några av dem har renoverats sedan ERS-kongressen var här förra gången år 2011, till exempel Rijksmuseum, säger Christian Taube.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev