Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Harriet Wallberg ska koordinera coronatester

Publicerad: 8 maj 2020, 13:03

Harriet Wallberg.

Foto: Linda Berglund, Getty Images (montage)

UPPDATERAD: Harriet Wallberg, tidigare rektor på Karolinska institutet, får i uppdrag att kordinera regionernas tester av covid-19. För sent, tycker SKR.


Ämnen i artikeln:

Harriet WallbergDet nya coronaviruset

Regeringen är missnöjd med hur regionerna sköter testningen för covid-19.
– Regionerna måste öka takten, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Hon framhåller att det i förra veckan gjordes 29 000 tester i landet men att många fler kan göras. Hon betonar att de regioner som redan anser sig ha testat nog i de två mest prioriterade grupperna, bland annat patienter och personal i hälso- och sjukvården, bör gå vidare med de grupper som kommer därnäst. Det handlar till exempel om dem som arbetar i annan samhällsviktig verksamhet.

Regeringen har utsett Harriet Wallberg, tidigare bland annat rektor för Karolinska institutet, till testkoordinator.

– Jag ska kontakta samtliga regioner och föra en dialog med dem. Kommunerna och regionerna måste börja testa fler, säger Harriet Wallberg på pressträffen.

Hon inleder sitt arbete direkt. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tidigare satt som mål att det ska ske 100 000 tester per vecka i mitten av maj, men det är en bit kvar jämfört med förra veckans 29 000 tester.

Wallberg säger att tillgång på material och laboratoriekapacitet inte längre är ett stort problem, därför borde takten kunna ökas.

Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Regioner, tycker att regeringen är för sent ute.

– Det är så dags nu. De senaste veckorna har regionerna haft regelbunden kontakt med Folkhälsomyndgheten och också gjort en gemensam upphandling. Det har varit brist på material för testning, men nu har man alla bitarna på plats. Skulle man tillsätta en samordnare borde man gjort det när uppdraget att öka testningen gavs, för flera veckor sedan. Nu har ju regionerna redan gjort arbetet, säger hon till Dagens Medicin.

TT OCH LINDA BERGLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev