fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Heimlich fick göra en heimlichmanöver

Publicerad: 30 maj 2016, 11:27

En kvinna på ett äldreboende i Cincinnati valde verkligen rätt plats i matsalen när det var dags för middag. Som bordsgranne fick hon nämligen Henry Heimlich, vilket kom väl till pass när hon satte en köttbit i halsen.


Han ryckte in och räddade kvinnan med sin egen manöver.

Doktor Heimlich själv, nu 96 år gammal, hävdar att det är första gången han på riktigt fått utföra manövern, som han presenterade under 1970-talet, skriver New York Times.

– Jag gjorde de ursprungliga forskningsstudierna som ledde till att jag utvecklade metoden 1974, men jag tänkte aldrig att jag skulle hålla på med det här själv, säger han i en video som äldreboendet spelade in efter händelsen, och som tidningen fått ta del av.

När Henry Heimlich vände sig mot den 87-åriga kvinnan för att inleda en konversation förstod han att något var fel.

– Jag såg att hennes ansikte såg alldeles stelt ut, hennes hud ändrade färg och hon kunde inte prata. Det stod klart för mig att hon höll på att kvävas, berättar han.

Heimlich ställde sig bakom kvinnan och gjorde tre kompressioner över hennes mage — och köttbiten flög ut. Kvinnan var räddad.

– Det kändes bara som en bekräftelse över det jag ägnat mitt liv åt, säger Heimlich.

Heimlichmanöver

Utvecklades av den amerikanske läkaren Henry J Heimlich (född 1920) under 1970-talet. Heimlich började forska på sätt att använda tryck på diafragman för att rädda patienter som satt i halsen efter att han läst om att nästan 4 000 amerikaner årligen dog av kvävning på grund av mat eller små föremål som fastnat i luftvägarna.

Det går till så att man ställer sig bakom personen, fattar händerna under bröstkorgen och trycker snabbt och kraftigt inåt och uppåt. Det åstadkommer en luftstöt som kan få föremålet att tryckas upp i munhålan.

Källa: New York Times, Nationalencyklopedin.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev