Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Hög sjuklighet i luftvägar hos frisörer

Publicerad: 1 april 2014, 08:39

En månad efter semestern hade många frisörers hälsa påverkats så mycket av alla kemikalier att deras livskvalitet var sänkt.


Det visar en ny avhandling vid Lunds universitet.

Arbetet med blekmedel, hårfärger och sprayer gav de kvinnliga frisörerna i studien bland annat astma, nästäppa, hosta, trötthet och energilöshet, enligt avhandlingen. Jämfört med övriga befolkningen har frisörer en klart ökad risk för luftvägsbesvär.

Eftersom frisör för många är drömjobbet, gör de vad de kan för att hantera sina problem i stället för att byta yrke, menar Kerstin Kronholm Diab, forskare vid Lunds universitet och regionmiljösköterska för Arbets- och miljömedicin i Region Skåne. En del frisörer tar till exempel strödagar ledigt när symtomen blir för svåra, vilket gör att de sällan kan ta ut längre semesterperioder.

– I en av våra studier ville vi följa en grupp frisörer som återkommit från tre veckors semester. Men vi kunde inte få ihop tillräckligt många som varit lediga så länge, så vi fick ändra villkoren till bara två veckors semester, säger hon i ett pressmeddelande från universitetet.

Frisörerna som besvärades av blekmedel fick under den månad de följdes efter semestern ökande besvär och sjunkande livskvalitet.

Genom att installera god ventilation i lokalerna och dragskåp i rummet där man blandar färg, skulle situationen kunna förbättras. Eftersom frisörerna ofta är egna företagare som hyr en stol i en salong, finns det sällan någon med tydligt ansvar för arbetsmiljön eller som vill satsa på dyra investeringar, enligt Kerstin Kronholm Diab.

Female hairdressers – Respiratory symptoms, mechanisms and health-relatad quality of life and their views on the work environment

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev