Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Högsta prioritet för hjälp till rökstopp

Publicerad: 24 november 2015, 10:40

Nu är Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid astma och kol helt färdiga. Hjälp till rökstopp ges högsta prioritet.


Ämnen i artikeln:

Kol

I dag kom slutversionen av de nationella riktlinjerna.

Här trycker man alltså hårt på att patienter med astma eller kol bör få hjälp av sjukvården att sluta röka. Och en förändring jämfört med den preliminära version som varit ute på remiss är att även föräldrar till barn med astma bör få sådan hjälp.

– Vi vill verkligen trycka på hur viktigt det är att de som röker får rätt stöd för att sluta. Det är centralt när man har de här komplexa sjukdomarna. För kol-patienter är det nästan det enda som kan få försämringen av sjukdomen att avstanna, säger Elisabeth Eidem, utredare på Socialstyrelsen.

I riktlinjerna betonas även vikten av träning och samverkan mellan sjukvårdens yrkeskategorier – framför allt vid kol.

– Att sluta röka är allra viktigast. Men träning är också jätteviktigt eftersom det också kan bromsa sjukdomsutvecklingen vid kol, säger Elisabeth Eidem.

Tidig diagnostik är ett annat mål med de nya riktlinjerna. I dag är det många barn med återkommande astmasymtom som inte utreds.

För att diagnostisera misstänkt astma bör sjukvården mäta lungfunktion med dynamisk spirometri och reversibilitetstest, enligt riktlinjerna.

– Det finns ingen universalmetod när man ska ställa astmadiagnos. Men dynamisk spirometri är det bästa vi har och det behöver alla göra för att fastställa diagnosen, säger Elisabeth Eidem.

– Även vid kol är det centralt med spirometri för att ställa diagnosen, fortsätter hon.

Riktlinjerna säger dessutom att sjukvården bör erbjuda fler åter­besök än i dag.

– I den slutliga versionen av riktlinjerna har vi förtydligat vad återbesök och astmautredning ska innehålla, säger Elisabeth Eidem.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev