Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Höstfödsel ökar astmarisken

Publicerad: 21 november 2008, 12:39

Höstfödsel ökar astmarisken

Tiden på året då ett barn föds påverkar risken att utveckla barnastma, enligt en ny studie. Även risken för bronkiolit var störst vid samma födelsetid.


Tidigare forskning har visat att risken för att utveckla barnastma ökar för dem som har haft bronkiolit som barn. Bronkiolit orsakas av virusinfektioner. Men det är okänt om det är risken att få bronkiolit eller att ha en virusinfektion som påverkar utvecklandet av astma.

Forskare, från Vanderbilt University School of Medicine i Tennessee, har studerat över 95 000 barn under fem vintersäsonger från det att de föddes. I studien som är publicerad i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine har de jämfört när på året barnen är födda med om de senare har utveckla barnastma.

Det visade sig att de barn som har störst risk att få barnastma är de som är födda fyra månader innan virusinfektionerna når sin kulmen vintertid, alltså på hösten på det norra halvåret. Tiden för kulmen av vintervirusinfektioner valdes då antalet RSV-infektioner var som mest förekommande.

 Barn som var födda på hösten hade 29 procent högre risk än de barn som hade lägst risk, vilka var de som var födda ett år innan toppen med virusinfektioner. Risken var större eller jämförbar med andra riskfaktorer för barnastma, som att ha en rökande mor eller att vara utan syskon.

Den födelsedag på året då risken för bronkiolit var som störst skilde sig endast en dag från den för astma. Om det beror på att bronkiolit orsakar astma eller om vissa personer genetiskt sett är mer känsliga för båda sjukdomarna har varit oklart. Forskarna menar att den här studien visar att astma inte endast kan förklaras utifrån genetik. I så fall borde bara förekomster av infektioner följa säsongen, men inte risken att få astma.

Andrea Björkman

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2008; 178; 1130-1138

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev