Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Hund kan minska risk för barnastma

Publicerad: 2 november 2015, 16:01

Nu finns ytterligare ett argument för den nyblivna barnfamiljen att skaffa hund. Den lurviga vännen kopplas till en minskad risk för att barnen ska drabbas av astma senare i livet.


Astma är en vanlig och potentiellt dödlig sjukdom som drabbar många barn och som gör det svårt att andas.

Sedan tidigare vet man att barn som växer upp på en lantgård har betydligt lägre risk att drabbas än andra. Exakt vad det är i den lantliga miljön som minskar risken vet inte forskarna, men flera studier bekräftar sambandet.

Nu kan forskare vid Uppsala universitet visa att hundar har en liknande effekt.

– Vi vet att barn som redan har en allergi mot katt eller hund ska undvika dessa djur, men våra resultat ger en indikation på att barn som växer upp med hundar löper en minskad risk, säger Tove Fall vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Jama Pediatrics.

Forskarna använde information från nio olika nationella register, inklusive två hundägarregister som inte har använts i medicinska sammanhang tidigare.

Det visade sig att barnen i studien som växte upp med en hund i familjen hade ungefär 15 procents lägre risk att drabbas av astma i skolåldern, jämfört med barn som inte växte upp med hund.

Läs mer i abstract:

Tove Fall med flera. Early Exposure to Dogs and Farm Animals and the Risk of Childhood Asthma. Jama Pediatrics, publicerad online 2 november 2015. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.3219

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev