Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Hundratals räddade av asbestförbud

Publicerad: 24 juli 2015, 11:59

Foto: ThinkStock

Det totalförbud mot asbest, som infördes för mer än 30 år sedan, har räddat hundratals byggnadsarbetare från cancer i lungorna. Det visar en ny studie från Umeå universitet.


Det var under 1970-talet som många inom byggbranschen började drabbas av allvarliga tumörsjukdomar som orsakats av asbest i lungorna. De hade andats in asbestfibrerna som spreds via byggdamm. Särskilt drabbade av cancertumörer var rörmokare och isolerare.

Nu visar en ny forskningsstudie att asbestförbudet från början av 1980-talet har räddat många liv. Enligt studien hindrar förbudet varje år 24 fall av dödlig lungsäcks- och lungcancer.

– Effekten av det förebyggande arbetet mot asbest kommer nu, med 30 års fördröjning. Det visar att det kan ta tid att se effekterna av ett förbud mot ett hälsofarligt material som asbest, säger Magnus Svartengren, överläkare vid Arbetsmiljöverket.

Studien bygger på att man följt upp personer som började sitt arbetsliv i mitten av 1970-talet och är gjord av forskare vid Umeå universitet. Den har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

Bengt Järvholm och Alex Burdorf. Emerging evidence that the ban on asbestos use is reducing the occurrence of pleural mesothelioma in Sweden. Scandinavian Journal of Public Health. Publicerad online  July 20, 2015   DOI: 10.1177/1403494815596500

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev