torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Hundsaliv innehöll viktiga allergener

Publicerad: 10 april 2013, 07:03

Allergitester för hundallergi skulle kunna förbättras om de tog hänsyn till de allergiframkallande ämnen som finns i hundsaliv, visar en ny svensk studie.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


De hudextraktbaserade tester som i normalfallet används är inte tillräckligt bra för att hitta samtliga fall av så kallad IgE-medierad hundallergi, enligt forskare vid Karolinska institutet i Solna.

Därför har de nu undersökt om tester som även baseras på extrakt från hundsaliv skulle kunna förbättra diagnostiken.

Forskarna konstaterar att bland 59 patienter som hade IgE-antikroppar i blodet mot allergener från hudflagor så hade de flesta även sådana antikroppar mot allergener som finns i hundsaliv.

Och bland 55 patienter som visade symtom på hundallergi men som inte hade IgE-antikroppar mot allergener från hudflagor så hade 20 procent IgE-antikroppar mot allergener från hundsaliv.

Vidare konstaterar forskarna att förekomsten av allergener i saliv uppvisade en större variation mellan olika hundraser. Golden retriever och Dogue de Bordeaux var till exempel två hundraser som hade en förhållandevis liten mängd allergener i sin saliv. Detta skulle enligt forskarna antyda att vissa hundraser skulle kunna vara bättre tolererade av allerigska personer än andra hundraser i denna aspekt.

Sammantaget anser forskarna att allergener från hundsaliv är lovande för att för att förbättra diagnostiken av hundallergi.

Läs hela abstract till artikeln:

Natalija Polovic med flera. Dog saliva – an important source of dog allergens. Allergy, publicerad online den 7 mars 2013. DOI: 10.1111/all.12130.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev