Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Inget skydd från probiotika

Publicerad: 30 september 2015, 09:27

Barn som får tillskott av probiotikan lactobacillus GG verkar inte ha lägre risk för astma, enligt en liten studie som presenterades på ERS.


Ämnen i artikeln:

ERS

Barn med astma kan ha en rubbad bakterieflora. Vissa studier har antytt att ett tillskott av probiotika, mat eller kapslar som innehåller nyttiga bakterier, skulle kunna minska risken att barnet utvecklar astma.

Men en amerikansk studie som presenterades på ERS på onsdagen kan inte visa något sådant skyddande samband mellan probiotika och risken att utveckla astma.

Studien var dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad. Totalt ingick 185 barn i studien. Hälften av barnen fick en daglig kapsel av probiotika innehållande lactobacillus GG varje dag under de sex första månaderna i livet medan resten fick placebo. Data om amning och antibiotikaanvändande samlades in.

Efter två år följdes barnen upp. Då hade 15 procent av barnen som fick probiotika och 14 procent av barnen i kontrollgruppen utvecklat astma. Lika många av barnen i de två grupperna hade fått eksem. Färre i gruppen som fått probiotika hade däremot återkommande problem med väsande andning, men de resultaten var inte statistiskt signifikanta.

Det var ingen skillnad mellan grupperna i fråga om de förlösts med kejsarsnitt eller inte, antibiotikaanvändning eller hur länge de ammats.

Abstract till studien:

Michael Cabana med flera. A randomized controlled trial of early probiotic supplementation to prevent early markers of asthma for high-risk infants. ERS 2015.

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev