Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Kanadensiska män som satt stilla fick oftare sömnapné

Publicerad: 3 februari 2009, 12:59

Kanadensiska män som satt stilla fick oftare sömnapné

För mycket stillasittande kan ge större omfördelning av kroppsvätskor vilket ökar risken för obstruktiv sömnapné, enligt en ny studie av kanadensiska forskare.


En forskargrupp i Toronto har genomfört en studie som pekar på att det finns ett samband mellan omfördelning av kroppsvätskor från benen till halsen och utveckling av obstruktiv sömnapné.

I studien ingick 23 män som inte var överviktiga och som alla hade misstänkt sömnapné. Forskarna mätte männens halsomfång samt vätskevolym i benen i början och slutet av natten. De mätte även tiden som personerna suttit stilla under dagtid.

Forskarnas teori är att hos den som sitter stilla mycket under en dag ansamlas vätska i benen, och denna vätska kommer sedan att förflytta sig under natten. Ju större volym vätska som omfördelas, desto större blir risken för obstruktiv sömnapne. Halsens omfång ökar, andningsvägarna blir smalare och de övre luftvägarna blir mer instabila. Mer aktivitet under dagen gör i stället att vadmusklernas kontraktioner förhindrar att vätska ansamlas i benen.

I studien korrelerade förändringar i halsens omkrets och minskning av vätskevolym i benen hos försökspersonerna med ett index för apné. Forskarna drar nu slutsatsen att omfördelning av vätska nattetid som hör ihop med mycket stillasittande kan vara kopplad till obstruktiv sömnapné.

Studien publiceras i februarinumret av American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2009; 179: 241-246

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev