Luftvägarna
KI får kritik för nonchalans i Macchiarini-fallet
Publicerad: 5 september 2016, 08:38
Sten Heckscher Foto: Gunnar Ask
De externa granskarna, ledda av Sten Heckscher, anser att KI har delansvar i operationerna.
Ämnen i artikeln:
Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetPaolo MacchiariniAnders HamstenBlad annat konstaterar utredningen att ansvaret för operationerna visserligen ska bäras av Karolinska universitetssjukhuset. Men Karolinska institutet kan inte helt frias från ansvar för dessa operationer:
– KI åberopar operationerna i forskningsansökningar, i redovisning av forskningsresultat, i pressmeddelanden. Och det är alldeles uppenbart att man på KI ser operationerna som nära förbundna med den forskning som han bedriver på KI. Och det finns personer som finns på båda ställena. Det finns en lång rad saker som gör att universitet också har ett visst ansvar, säger Sten Heckscher till Dagens Medicin.
– KI hade inte kunnat hindra operationerna. Det ankommer inte på dem utan det är sjukhusets beslut. Däremot kunde KI ha ställt besvärliga frågor om olika sorters tillstånd. Både beträffande de läkemedel som begagnades och när det gällde etiska tillstånd.
KI kritiseras för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen. Attityden har bland annat lett till brister i handläggningen vid själva rekryteringen av Paolo Macchiarini, som skedde under tiden som Harriet Wallberg var rektor på KI. Hon är i dag universitetskansler.
Harriet Wallberg har tidigare förnekat kännedom om den allvarliga kritiken från referenterna i Dagens Medicin. Påståendet tillbakavisas av utredningen.
– Det är inte sant. Hon visste om det om hon läste sina mail, säger Sten Heckscher till Dagens Medicin.
Utredningen kritiserar även förlängningarna av hans anställning.
– Den ansvariga prefekten tar in en del referenser, och det som slår en person som mig som jobbat med rekrytering är att jag har inte sett maken till negativa referenser. Det är verkligen ord och inga visor, säger Sten Heckscher och hänvisar till europeiska kirurger som beskrivit Macchiarini som hypoman, en som inte bryr sig om etiska tillstånd och är mycket svårt att samarbeta med.
– Rektor får veta att Macchiarini visar bristande respekt för både faktiska och moraliska regler, men ser inte till att det sker en fördjupad analys.
Sten Heckscher beskriver det som att dåvarande rektor, som var Anders Hamsten, i princip beordrat prefekten att förlänga anställningen. Anders Hamsten avgick som rektor i februari i år.
– Det är skolexemplet på dåligt ledarskap. Besluta själv men fatta detta beslut, är ungefär vad rektor skriver i ett mejl.
Men den då ansvariga prefekten Li Felländer-Tsai kan inte gömma sig bakom rektorerna, enligt utredningen:
– En förmildrande omständighet är att hon har uppfattat sig handla på rektors uppdrag, att besluten i själva verket redan var fattade. Men då lägger vi till att en ämbetsman inte kan så lätt undgå sitt ansvar, man är skyldig att utföra sitt uppdrag i alla fall, säger Sten Heckscher.
Sten Heckscher anser också att KI slarvat ordentligt när Paolo Macchiarini anmäldes för oredlighet i forskning.
– En av anmälningarna, som kom i augusti 2014, delges inte Macchiarini förrän ett halvår senare, efter att den externe granskaren Bengt Gerdin påpekar att han inte fått se den. Det är oacceptabelt.
Det är också uppenbart att Gerdin inte fick ta del av det material han borde fått se, enligt Heckscher.
– Genomgående för hela processen är en anmärkningsvärd nonchalans.
Sten Heckscher beklagar att KI:s ordförande Lars Leijonborg i fredags meddelade sin avgång
– Leijonborgs beslut är olyckligt för KI. Det försämrar möjligheterna att snabbt och beslutsamt ta itu med arbetet, Leijonborg har goda kunskaper om det som hänt och har insett allvaret. Nu blir KI:s styrelse ledarlös vid en kritisk tidpunkt. Det är primitivt att se en avgång som ansvarstagande. Han kunde tagit sitt ansvar bättre genom att stanna.
Det är oansvarigt av Lars Leijonborg att avgå i det här läget säger du, varför det?
– För att nu får universitetets styrelse den här rapporten i knät i dag och det är angeläget att styrelsen snabbt tar itu med de här frågorna och driver det här på ett vettigt sätt. Och att i just det läget ge sig av, det tycker jag är att inte ta sitt ansvar.
Dagens Medicin fortsätter att rapportera under dagen.
Här kan du läsa all vår bevakning av Macchiarini-fallet.
Och här finns utredningen i sin helhet.
Utredarna
Sten Heckscher är 73 år och har tunga meriter bakom sig. Han har varit president i Kammarrätten i Stockholm, rikspolischef, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, statssekreterare i justitiedepartementet och näringsminister. Han har desstuom varit ordförande i styrelsen för Stockholms universitet i nio år.
Ingrid Carlberg, 54 år, är författare och har bland annat gett ut ”Pillret” år 2008 och Wallenberg-biografin ”Det står ett rum här och väntar på dig…” år 2012. Hon är vinnare av Augustpriset. Hon är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet och har varit ledamot av Granskningsnämnden för radio och TV. Hon var tidigare anställd på Dagens Nyheter där hon jobbade i 20 år.
Carl Gahmberg, 73 år, är professor i biokemi vid Helsingfors universitet, utbildad läkare och tidigare verksam i USA. Han fortsätter att forska, efter sin pensionering, vid ”The Gahmberg Lab” i Finland. Han är även utländsk ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademin.
Källa: Karolinska institutet
Relaterat material
KI:s rektor upprörd och förvånad
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Leijonborg avgår som KI-ordförande
Han vägrade att förlänga Macchiarinis anställning
Här är listan över alla utredningar
CHARLOTTA KJELLBERG, ISABELLE BECKMAN OCH SAMUEL ÅSGÅRD