Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Kol – inget att skämmas för

Publicerad: 12 Oktober 2016, 07:20

Professor Magnus Sköld går igenom bronkoskopins utrustning tillsammans med kollegan Sylvia Ceder.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Nu ökar fokus på lungsjukdom hos icke-rökare. Ny forskning ska bana väg för bättre behandling vid kol – och kanske hjälpa till att sudda ut bilden av en sjukdom att skämmas för.


Ämnen i artikeln:

Kol

Icke-rökare med kol har varit en bortglömd grupp. Men de senaste åren har befolkningsstudier pekat på hur många – runt 20 till 25 procent av alla patienter med kol – som drabbas trots att de aldrig har rökt. Det gör att vi på allvar fått upp ögonen för att vi måste ta tag även i den här gruppen, säger Magnus Sköld som är professor och överläkare på lung- och allergikliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och leder ett stort projekt där kol hos icke-rökare ska kartläggas.

– Något annat som gör att vi nu riktar in oss även på icke-rökare är att rökprevalensen i västvärlden går ner. Därmed kommer rökning som orsak till kol och andra sjukdomar att på sikt minska framöver, fortsätter han.

Tanken är att projektet – som nyligen fick Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor eftersom det bedöms få stor betydelse för patienter – ska ge ny kunskap om vad som orsakar rökoberoende kol. Men också om mekanismer, prognos och om den skiljer sig från den kol som är orsakad av rökning.

Magnus Sköld hoppas dessutom att resultaten ska bädda för bättre behandling.

– Det kan mycket väl vara så att icke-rökare med kol ska ha annan behandling än rökare. I dag får de samma behandling trots att det egentligen inte finns någon evidens för det. Hittills har alla behandlingsstudier gjorts med patienter som är eller har varit rökare, säger han.

Projektet, som är ett samarbete mellan Karolinska institutet och sex universitetssjukhus, kommer att hämta patienter från den nationella studien Scapis, där 30 000 slumpvis utvalda personer i befolkningen genomgår omfattande undersökningar av hjärta och lungor.

– Vi räknar med att hitta ungefär 1 000 icke-rökare med kol på det här sättet. De bjuds in till kliniken där de bland annat undersöks, intervjuas och får svara på ett frågeformulär. Vi vill bland annat veta om patienten haft astma under barndomen, eller varit utsatt för passiv rökning, är för tidigt född eller haft mycket luftvägsinfektioner under uppväxten.

100 av patienterna kommer att gå vidare till undersökning med så kallad bronkoskopi, där man bland annat kommer att ta vävnadsprover från lungorna. Patienterna kommer sedan att jämföras med icke-rökare med normal lungfunktion, rökare med normal lungfunktion, rökare med kol samt ex-rökare med kol. Inkluderingen av patienter beräknas börja före årsskiftet.

Magnus Sköld betonar att mer ljus på icke-rökare inte innebär att man ska sluta fokusera på rökare. Han tror dock att det kan bidra till att förändra bilden av sjukdomen.

– Hör man kol så tänker man direkt på rökning. Det har ju varit en liten skam att ha kol, eftersom många tänkt att alla har rökt sig till sin sjukdom och därmed har sig själva att skylla, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att allmänheten ska få ökad kunskap om att kol inte enbart är en rökrelaterad sjukdom, utan att det finns andra orsaker, som sannolikt får större betydelse i framtiden.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev