onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

KOL-patienter ska delas upp efter ny skala

Publicerad: 6 april 2012, 11:00

Andnöd och försämringsperioder ska vägas in när KOL-sjuka delas in efter svårighetsgrad, enligt nya internationella riktlinjer. Men det krockar med svensk vård.

Ämnen i artikeln:

Kol

I december kom nya rekommendationer om kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, från Gold, en expertgrupp tillsatt av världshälsoorganisationen WHO. De tar upp hur patienterna ska tas om hand, men den stora nyheten jämfört med tidigare handlar om hur patienterna ska delas in efter sjukdomens svårighetsgrad.

– Det är en ganska stor förändring och därmed lite kontroversiellt, för de tar inte bara hänsyn till lungfunktion, säger Kjell Larsson, professor i lung- och allergiforskning vid Karolinska institutet i Solna.

Den nya indelningen tar mycket mer hänsyn till patienternas symtom, som andnöd, och hur många försämringsperioder, exacerbationer, de har. Patienter med relativt god lungfunktion kan därmed ändå hamna i gruppen med svårast sjukdom – och tvärtom.

Kjell Larsson är i grunden positiv till förändringen.

– Jag är övertygad om att detta ligger närmare verkligheten. Jag har patienter som har en lungfunktion på 25 procent av det normala, men som jobbar för fullt, och sådana med 50 procent som är jättedåliga. Lungfunktionen säger inte allt.

– Problemet är att våra nuvarande behandlings­rekommendationer inte stämmer med detta.
Läkemedelsverkets rekommendationer om när olika läkemedel ska sättas in är från 2009 och bygger i princip helt på patienternas lungfunktion, eftersom studierna av läkemedlen bygger på detta.

Enligt Thomas Sandström, professor och över­läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, är konsekvenserna av de nya rekommendationerna svåra att överskåda, eftersom det inte finns några läkemedelsstudier som bygger på den nya ­skalan. Det diagram som används för indelningen av patienterna i fyra grupper är också väl grovt, anser han. Kanske fler grupper skulle behövas.
– Och på ett sätt bryter man upp det som vi jobbat hårt på att införa, att få primärvården att göra spirometri och gradera lungfunktionen, säger ­Thomas Sandström.

Eva Lindberg, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller med om att den nya indelningen gör det lite knepigare att bedöma vilken grupp patienterna tillhör.

– Men jag tolkar det som att vi har haft en förenklad indelning tidigare, jag tycker inte att detta blir sämre, säger hon.

Goldrekommendationerna kommer att diskuteras på Svenska lungkongressen i slutet av april.   
– Tills vidare ska man definitivt hålla sig till de gamla riktlinjerna från Läkemedelsverket, säger Eva Lindberg.

Kjell Larsson fyller i:

– Läkarna i primärvården måste fortsätta att göra som de har gjort hittills, det blir kaos om alla börjar göra sin speciella tolkning.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev