Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Koppling mellan förkylningsrisk och telomerlängd

Publicerad: 20 februari 2013, 09:27

Risken att drabbas av förkylning kan vara förhöjd hos den som har korta telomerer på sin arvsmassa, enligt en ny studie i Jama.


Telomerer sitter i kromosomernas ändar och skyddar dna vid celldelning. Kort telomerlängd markerar att cellen inte har lång tid kvar att leva, och korta telomerer har kopplats till bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, cancer och förtida död hos äldre personer.

Men en ny studie pekar på att telomerernas längd kan vara en riskmarkör också hos medelålders och unga vuxna, även om det i det här fallet gäller en så förhållandevis banal åkomma som infektion i de övre luftvägarna.

En amerikansk forskargrupp har analyserat blodprover från 152 friska frivilliga personer och mätt längden på deras telomerer. Deltagarna, som var mellan 18 och 55 år, utsattes sedan för rhinovirus, en vanlig typ av förkylningsvirus.

Resultaten, som redovisas i det amerikanska läkaresällskapets tidskrift Jama, visar att kort telomerlängd hängde samman med ökad risk att drabbas av förkylning. Mönstret kunde ses från 22 års ålder, och sambandet blev starkare med stigande ålder. Särskilt telomerlängden i en viss typ av celler i immunförsvaret kopplades till sjukdomsrisk.

Fenomenet måste belysas ytterligare i andra studier innan det går att säga om resultaten kan vara till klinisk nytta eller inte, skriver forskarna i Jama. Resultaten pekar dock mot att telomerlängden redan tidigt i livet kan vara en markör för risk för ohälsa.

Läs abstract:

Sheldon Cohen med flera. Association between telomere length and experimentally induced upper respiratory viral infection in healthy adults. Journal of the American Medical Association, publicerad den 20 februari 2013. DOI: 10.1001/jama.2013.613.

Relaterat material

De får 2009 års Nobelpris

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News