måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Kritiserade ersättningar inom vårdval allergi återremitteras

Publicerad: 16 februari 2023, 11:59

Styret i Region Stockholm ska nu åter se över ersättningarna för vårdval allergi och astma. Foto: Peter Holgersson/ Bildbyrån

Det blir återremiss kring mittenkoalitionens förslag om att ändra ersättningarna inom vårdval allergi och astma i Region Stockholm, det uppger Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVårdvalAllergiAstma

MK


Som Dagens Medicin berättade i går onsdag var tanken i går att avtalsutskottet, ett politikerutskott som ligger under hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm, i dag skulle fatta beslut om nya ersättningsnivåer för vårdgivare inom vårdvalet allergi och astma.

Det nya förslaget kritiserades emellertid skarpt på onsdagen av Praktikertjänst, en av två vårdgivare inom vårdvalet i regionen. 

Bolagets företrädare, specialistläkaren Victoria Strand, uppgav att man skulle avveckla bolagets stora allergimottagning på Kungsholmen om förslaget klubbades igenom.

Enligt henne är vårdvalet underfinansierat och hon var också kritisk till att man föreslår att tilläggsersättningar ska tas ut för deras specialistsjuksköterskors arbete med spirometrimätningar och pricktester. I dag ingår detta i patientens kostnad för läkarbesök.

På torsdagen meddelar dock företrädare för Socialdemokraterna att det egna partiet och dess koalitionspartners Centerpartiet och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, enats om att sända tillbaka ersättningsförslaget till hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ett beslut om återremiss kommer enligt uppgift att tas på avtalsutskottets sammanträde klockan 14 i dag.

”Det är viktigt att alla parter känner sig välinformerade innan denna typ av beslut fattas. Vi har identifierat att det finns behov av fördjupad och förnyad dialog med vårdgivarna och beslutar därför att återremittera ärendet för att säkerställa tid för dialog med vårdgivarna”, skriver Tove Sander (S), ordförande i utskottet i en kommentar till återremissen.

Läs också:

 Vårdbolag hotar stänga stor allergimottagning 

 Så vill nya styret se över vårdvalen i Stockholm: ”Omställningsplan”  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev